Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurze w ciemnym sosie z pieczarkami
* duze udka z kurczaka - 2-4 sztuki (uzylam 2 uda)
* cebula czerwone - 2 sztuki,
* pieczarki - 300g,
* sos sojowy ciemny,
* sól, vegeta, pieprz,
* miód plynny,
* kolendra mielona,
* wino czerwone lub rózowe, wytrawne - 1/3 szklanki,
* papryka czerwona mielona,
* sok z cytryny - 1-2 lyzki,
* koncentrat pomidorowy - 2 lyzki,
* chilli,
* oregano,
* olej do smazenia,
* maka do zageszczenia sosu.
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obrac, umyc i porkoic w kosteczke, pieczarki oczyscic, obrac i pokroic cienko w plastry lub poplastry. Mieso umyc, osuszyc recznikiem papierowym i natrzec przyprawami: sola, pieprzem, papryka, vegeta, a na koncu miodem - po ok 1 lyzce na kazde udo. Mieso mozna wstawic do lodówki na godzine. W wiekszym rondlu rozgrzac tluszcz i podsmazyc mieso na rumiano z obu stron. Zalac 3 szklankami goracej, przegotowanej wody, ponakluwac mieso gleboko w kilku miejscach za pomoca widelca. Dodac wino, 2 lyzki sosu sojowego, lyzeczke vegety, pieprz i lyzeczke papryki czerwonej. Dusic pod przkryciem przez 25 minut, dodac cebule, koncentrat pomidorowy, sól, kolendre i gotowac pod przykryciem przez 10 minut. Dodac obrane i pokrojone cienko pieczarki i dusic przez 10-15 minut. Dodac przyprawy chilli, oregano, sok z cytryny. Zdjac z ognia i zagescic rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody maka, ponownie zagotowac i przyprawic do smaku. Podawac z ziemniakami.