Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki mięsne
* migdaly w płatkach - garść
* wegeta - 1 łyżka
* pieprz - do smaku
* papryka ostra - do smaku
* papryka czerwona - 1 sztuka
* papryka żółta - 1 sztuka
* pomidory - 1 kg
* woda - 1 szklanka
* oliwa - do smaku
* cebula - 2 sztuku
* bułka świeża - kilka sztuk
* masło - 1/2 kostki
* czosnek - kilka ząbków
*jajko - 1 sztuka
* bułka czerstwa
Mięso wymieszać z namoczoną czerstwą bułką. Dodać wegetę, 1 cebulę, migdały w płatkach , jajko, przyprawić do smaku. Formować kuleczki. Przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w większe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Papryki umyć, pokroić. Wszystko wrzucić na patelnię, dodać troszkę oliwy i chwilkę podsmażyć. Dolać wody i podduszać.
Składniki połączyć wraz z przyprawami i wszystko razem dusić, aż mięso bedzie dobre.
W międzyczasie przygotować z masła i czosnku masełko czosnkowe, smarować nimi bułki i podpiec w piekarniku.
Gotowe danie podawać z pieczywem czosnkowym.