Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa z grzybniętymi klopsikami.
* ok. 1,5 l wywaru grzybowego
* 40 dag pieczarek
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* ok. 5 dag masła
* 2 łyżki śmietany
* 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
* sól, pieprz
* 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
* natka pietruszki
Pieczarki oczyszczone i osuszone pokroić w ósemki, cebulę i czosnek posiekać. Poddusić na maśle.
Wrzucić do gorącego wywaru ( http://www.doradcasmaku.pl/przepis/102645/grzybniete-a-la-chinskie-klopsiki-.html) , wsypać zioła prowansalskie, gotować ok. 10 minut.
Śmietanę roztrzepać z mąką, zahartować wywarem (wlewać cienką strużką gorący wywar do śmietany z mąką energicznie mieszając ). Wlać do wywaru i mocno podgrzewać mieszając, by nie doprowadzić do wrzenia. Posypać natką. Podawać ew. z grubym makaronem, np. świderkami. Wrzucić do każdej porcji kilka klopsików z grzybami Mun.