Przepis dnia III, odc: 29. Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przepis dnia III, odc: 29. Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    300 g
  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    1/2 szklanki
  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • ryż długoziarnisty

    2 szklanki
  • ser bursztyn tarty

    4 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

  • oliwki czarne Smak

  • bazylia

    świeża
  • mięta

  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc: 29. Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami foto
W rondlu, na maśle połączonym z olejem podsmażyć cebulę i kurczaka, doprawiając ostrą papryką, tymiankiem. Następnie dodajemy do rondla pokrojony w plasterki czosnek, pomidory suszone, czarne oliwki i na koniec pieczarki. Doprawiamy pieprzem czarnym mielonym i solą morską.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc: 29. Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami foto
Dodajemy ugotowany ryż i podlewamy rosołem z kury.
Rondel zdjąć z ognia, dodać ser i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc: 29. Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami foto
W naczyniu żaroodpornym wlewamy odrobinę oleju i układamy w nim ryż przesmażony z warzywami serem.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc: 29. Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami foto
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc: 29. Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami foto
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika dekorujemy świeża bazylią, miętą i przelewamy olejem z suszonych pomidorów.
Zapiekankę podawać w miseczkach, przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat