Zielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony mal

    2 opakowania
  • sól morska

    1 łyżka stołowa
  • pieprz czarny

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1/2 główki
  • mąka pełnoziarnista

    3 szklanki
  • woda

    3 szklanki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • feta

    1 opakowanie
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • jajka

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz do naleśników:
Rozmrażamy 2 opakowania szpinaku. Przekładamy do rondelka, dolewamy 3/4 szklanki wody, pół łyżki stołowej soli morskiej, pieprz do smaku, pół główki czosnku startego na prasce. Dusimy ok. 10 min. do momentu, kiedy odparuje woda. Odkładamy 2,5 łyżki szpinaku (który trzeba będzie dodać później do ciasta naleśnikowego ). Przestudzony, ciepły szpinak przekładamy do malaksera razem z pokrojoną w kostki fetą, pieprzem, 1/2 łyżki soli morskiej. Łączymy składniki. Jeśli farsz jest rzadki, zagęszczamy go bułką tartą.

Ciasto naleśnikowe:
Miksujemy 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki wody, łyżkę oleju rzepakowego, trzy duże jaja, szczyptę soli. Po połączeniu składników dodajemy do nich jeszcze dla koloru 2,5 łyżki szpinaku (z farszu). Na średniej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju rzepakowego i smażymy naleśniki. Przekładamy farszem.
Można je serwować ze startym na drobnym tarle ostrym żółtym serem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat