Przepis i sposób przygotowania na: Zielone naleśniki ze szpinakiem
Rozmrażamy 2 opakowania szpinaku. Przekładamy do rondelka, dolewamy 3/4 szklanki wody, pół łyżki stołowej soli morskiej, pieprz do smaku, pół główki czosnku startego na prasce. Dusimy ok. 10 min. do momentu, kiedy odparuje woda. Odkładamy 2,5 łyżki szpinaku (który trzeba będzie dodać później do ciasta naleśnikowego ). Przestudzony, ciepły szpinak przekładamy do malaksera razem z pokrojoną w kostki fetą, pieprzem, 1/2 łyżki soli morskiej. Łączymy składniki. Jeśli farsz jest rzadki, zagęszczamy go bułką tartą.
Ciasto naleśnikowe:
Miksujemy 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki wody, łyżkę oleju rzepakowego, trzy duże jaja, szczyptę soli. Po połączeniu składników dodajemy do nich jeszcze dla koloru 2,5 łyżki szpinaku (z farszu). Na średniej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju rzepakowego i smażymy naleśniki. Przekładamy farszem.
Można je serwować ze startym na drobnym tarle ostrym żółtym serem.
Smacznego :)