Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:

Dolna warstwa:
125g masła.
6 żółtek.
100g cukru.
otarta skorka z cytryny
90g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Druga warstwa :
6 białek
250g cukru
250g orzechów laskowych
szczypta soli
.
..PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie: 125g masła, żółtka i cukier + plus skorka cytrynowa wszystko utrzeć na kremowo. Masa musi być bardzo jasna, jak krem do tortu. Make i proszek wymieszać, przesiać na masę żółtkowa i wymieszać. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Nałożyć pierwsza warstwę ciasta. Druga warstwa: Białka ubić na bardzo sztywna ze szczypta soli. Powoli dodać cukier i w dalszym ciągu ubijać, dosyć długo, żeby było bardzo sztywne, jak na bezy. Na końcu dodać mielone orzechy i lekko wymieszać. Nałożyć jako druga warstwę na ciasto do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 60min. w temp. 160°C

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

20.05.2011 11:38
dobre

mehia

01.06.2010 08:55
orzechowe uwielbiam w każdej postaci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat