Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe
Dolna warstwa:
125g masła.
6 żółtek.
100g cukru.
otarta skorka z cytryny
90g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Druga warstwa :
6 białek
250g cukru
250g orzechów laskowych
szczypta soli
.
..PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie: 125g masła, żółtka i cukier + plus skorka cytrynowa wszystko utrzeć na kremowo. Masa musi być bardzo jasna, jak krem do tortu. Make i proszek wymieszać, przesiać na masę żółtkowa i wymieszać. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Nałożyć pierwsza warstwę ciasta. Druga warstwa: Białka ubić na bardzo sztywna ze szczypta soli. Powoli dodać cukier i w dalszym ciągu ubijać, dosyć długo, żeby było bardzo sztywne, jak na bezy. Na końcu dodać mielone orzechy i lekko wymieszać. Nałożyć jako druga warstwę na ciasto do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 60min. w temp. 160°C