Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy z makaronem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
seler naciowy 1 łodyga
oliwa 3 łyżki
czosnek 3 zabki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
soczewica czerwona 250 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
woda 3 SZKL
mozzarella w kulce 1 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
pietruszka zielona 1 pęczek
makaron muszelki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy z makaronem

Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z 1 obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym. Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut. Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy 1 pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 02.12.2013 15:51
bardzo lubię zupę z soczewicy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak