Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pieczonych pomidorów i czosnku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1,5 kg
cebula 2 szt.
czosnek 2 główki
rozmaryn 2-3 gałązki
olej
wywar drobiowy 1,5-2 litry
cukier do smaku
Kucharek do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ryż paraboliczny

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pieczonych pomidorów i czosnku

Pomidory umyć, rozkroić na połówki i ułożyć w szerokiej foremce, posmarowanej olejem, rozcięciem do góry.
Posolić, posypać pieprzem i cukrem - skropić olejem.
Między pomidory włożyć gałązki rozmarynu, połówki cebuli i połówki główek czosnku - warzywa wcześniej posmarować olejem.
Upiec w gorącym piekarniku do miękkości.
Rozgrzać wywar drobiowy, dodać pieczone gałązki rozmarynu, oczyszczone ząbki czosnku i pokrojoną pieczoną cebulę.
Gotować 20 minut pod przykryciem i na małym płomieniu.
W tym czasie obrać pomidory ze skórek i rozgnieść widelcem - dodać do zupy.
Doprawić kucharkiem, solą, pieprzem i cukrem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak