Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczoną dynią
Dynię kroimy na 4 części, czyścimy z pestek za pomocą łyżki.
Usuwamy też wewnętrzne włókna i nacinamy każdy kawałek w kratkę.
Dzięki temu, przyprawy łatwiej dotrą do wnętrza, a dynia szybciej się upiecze.
Tak przygotowaną dynię kładziemy na blaszce do pieczenia, delikatnie polewamy olejem, przyprawiamy suszonym rozmarynem i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy podstawę do risotto.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i ryż.
Całość smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Następnie dodajemy białe wino, bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem na delikatnym ogniu przez około 20 minut.
Do ugotowanego ryżu wlewamy 200 ml bulionu dodajemy masło, słodką śmietankę i 1/4 upieczonej dyni.
Ważne jest, żeby dnia się rozpadła i połączyła z risotto.
Całość gotujemy przez około 5-7 minut. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy resztę dyni i szpinak.
Delikatnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Tak przygotowane risotto podajemy z kwaśną śmietaną, oliwą i startym parmezanem.