Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • ziemniak

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • mleko

    125 ml
  • śmietana

    125 ml
  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • olej

  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • przyprawa do kurczaka

  • olej

  • masło

  • bułka tarta

  • pomidory

    3 szt.
  • ocet

  • cukier

  • kminek mielony

  • cynamon mielony

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Ketchup:
Pomidory kroimy i dusimy na odrobinie oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Po około 4-5 minutach dolewamy odrobinę octu, dodajemy cynamon, cukier oraz kminek.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Gdy pomidory zaczną się rozpadać przecieramy całość przez sito. Przekładamy do miseczek.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Ziemniaki, bakłażana i marchewki obieramy, następnie kroimy w plasterki wszystkie warzywa.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Na gorącą osolona wodę wrzucamy marchewki i gotujemy na półmiękko. Po wyjęciu marchewki wrzucamy do ziemnej wody. Do garnka z woda wrzucamy ziemniaki i postępujemy tak jak w przypadku marchewek. Następnie tę samą czynność powtarzamy z cukinią.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Do miseczki wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy śmietanę, a później mleko. Doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Foremki do zapiekania smarujemy odrobina oleju, nakładamy warzywa i polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Do podłużnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni. Gdy będzie już odpowiednio nagrzany wstawiamy foremki z lasagne i zapiekamy w kąpieli wodnej.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Batoniki z kurczaka
Piersi z kurczaka przecinamy na pół i kroimy w paseczki.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Posypujemy przyprawą do kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Panierujemy w jajku i bułce. Na rozgrzanej patelni z olejem i odrobiną masła smażymy najpierw plasterki bakłażana a później kurczaka.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Z piekarnika wyciągamy lasagne. Na przygotowanym talerzu układamy batoniki z kurczaka, wykładamy z foremki lasagne i dekorujemy plasterkiem bakłażana.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup foto
Podajemy z domowym ketchupem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat