Zupa z pieczonej cukini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    1 sztuka
  • cukinia

    zielona 1 sztuka
  • ziemniak

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • oliwa

    4 łyżki
  • lubczyk świeży

    1 gałązka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • chleb wieloziarnisty

    3-4 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z pieczonej cukini foto
Należy umyć wszystkie warzywa. Cukinie i marchewkę pokroić w plastry, ułożyć razem z czosnkiem na brytfannie, skropić 3 łyżkami oliwy i posypać solą ziołową.
Krok 2 - Zupa z pieczonej cukini foto
Piec warzywa w piekarniku w 190 stopniach do zrumienienia. W międzyczasie cebulę i ziemniaka pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć w garnku na łyżce oliwy razem z posiekanym lubczykiem.
Krok 3 - Zupa z pieczonej cukini foto
Następnie do garnka dodać cukinie i marchewkę i dolać wodę, gotować.
Krok 4 - Zupa z pieczonej cukini foto
Pogotować 10 minut, dodać czosnek pozbawiony łupiny i wszystko razem zmiksować, w razie potrzeby doprawić solą ziołową. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa, udekorowane plasterkami pieczonej cukinii i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 08.12.2016 18:25
na pewno pysznie smakuje
dollce 03.01.2016 17:23
fajna propozycja
Kuchenka 03.01.2016 08:40
rewelacja!!!
Anna169Hosz 02.01.2016 22:36
Bardzo smakowita zupa.
Łukasz15 02.01.2016 22:35
Pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat