Zupa z komosą i kalarepą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 sztuk
  • marchew

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1/4 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • kalarepka młoda

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2-3 sztuki
  • zioła

    komosa 20-30 roślin
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • chili

    jalapeno szczypta kruszone
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • mąka ryżowa

    2 płaskie łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z komosą i kalarepą foto
Młodą komosę opłukać aby oczyścić ją z piachu. Oberwać listki i szubki. Łodygi, szczególnie te dolne wyrzucić. Listki przelać gorącą wodą.
Krok 2 - Zupa z komosą i kalarepą foto
Do saganka wrzucić obrane i pokrojone warzywa oprócz kalarepy.

Zalać warzywnym bulionem, osolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, połówki ząbków czosnku i gotować ok 20-25 minut.
Krok 3 - Zupa z komosą i kalarepą foto
Po tym czasie dodać kalarepę pokrojoną w kostkę i kruszone chili jalapeno, gotować jeszcze około 5 minut.
Krok 4 - Zupa z komosą i kalarepą foto
W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką ryżową, zahartować wodą z zupy i przelać do saganka, dodać komosę. Gotować jeszcze minutę od zawrzenia wody.
KORAL
Do tej zupy najlepsze będą świeże młode listki komosy. Zbieramy te do 15 cm wysokości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 03.07.2017 20:28
Petarda zdrowia, ciekawe jak smakuje.
Ada-Gaba 26.06.2017 19:52
ciekawy pomysł
Bożena Matuszczyk 26.06.2017 07:16
Fajny przepis i ciekawy.;)
olkaaa 25.06.2017 21:19
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat