Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z komosą i kalarepą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuk
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1/4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
kalarepka młoda 1 sztuka
ząbki czosnku 2-3 sztuki
zioła komosa 20-30 roślin
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
chili jalapeno szczypta kruszone
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka ryżowa 2 płaskie łyżki
sól do smaku
pieprz opcjonalnie

Porada

Do tej zupy najlepsze będą świeże młode listki komosy. Zbieramy te do 15 cm wysokości.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z komosą i kalarepą

Kroki postępowania

1
Młodą komosę opłukać aby oczyścić ją z piachu. Oberwać listki i szubki. Łodygi, szczególnie te dolne wyrzucić. Listki przelać gorącą wodą.
Krok 1 - Zupa z komosą i kalarepą foto
2
Do saganka wrzucić obrane i pokrojone warzywa oprócz kalarepy.

Zalać warzywnym bulionem, osolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, połówki ząbków czosnku i gotować ok 20-25 minut.
Krok 2 - Zupa z komosą i kalarepą foto
3
Po tym czasie dodać kalarepę pokrojoną w kostkę i kruszone chili jalapeno, gotować jeszcze około 5 minut.
Krok 3 - Zupa z komosą i kalarepą foto
4
W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką ryżową, zahartować wodą z zupy i przelać do saganka, dodać komosę. Gotować jeszcze minutę od zawrzenia wody.
Krok 4 - Zupa z komosą i kalarepą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 03.07.2017 20:28
Petarda zdrowia, ciekawe jak smakuje.
Ada-Gaba 26.06.2017 19:52
ciekawy pomysł
Bożena Matuszczyk 26.06.2017 07:16
Fajny przepis i ciekawy.;)
olkaaa 25.06.2017 21:19
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak