Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Zupa rybna ucha, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przed Wami przepis z kuchni rosyjskiej – zupa ucha, czyli zupa rybna z dodatkiem warzyw. Podajcie ją plastrem cytryny, świeżą natka pietruszki oraz z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem i czosnkiem.

Składniki:

Na zupę:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
seler 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
filet z sandacza 1 sztuka
filet z karpia 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
masło 25 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
bulion rybny 1 litr
cytryna 0,5 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek

Na grzanki:

bagietka 1 sztuka
masło 25 gramów
czosnek 1 ząbek

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku

Porada

Jak olej się szybko rozchodzi w garnku to znaczy, że garnek jest dobrze nagrzany. Podsmażanie warzyw doda aromatu zupie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Zupa rybna ucha, odc. 11

Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. Seler korzeniowy oraz ziemniaki kroimy w mniejszą i większą kostkę. Filety z sandacza i z karpia kroimy w większe kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy oraz masło. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, następnie warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki, mieszamy. Całość podsmażamy. Dodajemy rybę, delikatnie mieszamy. Wrzucamy liście laurowe. Dolewamy bulion. Do smaku dodajemy mielone ziele angielskie, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą. Rolujemy cytrynę, którą następnie kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, który dodajemy do zupy, całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do zupy nie gotując jej (chcemy zachować witaminy z pietruszki).

Bagietkę kroimy w małe kromki. Dodajemy do masła starty ząbek czosnku. Smarujemy grzanki masłem czosnkowym. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Grzanki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni (lub przy użyciu funkcji podwójnego grilla).

Podanie:

Gotową zupę wylewamy na talerz. Dodajemy plasterek cytryny oraz gałązkę natki pietruszki. Podajemy z grzankami.

Uwagi: 

Ugotuj warzywa (marchew, seler, ziemniaki).

Ugotuj bulion rybny: czosnek, cebula, por, marchewka, seler, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, głowy i grzbiety karpia oraz sandacza - zamiennie można użyć karpia, lina, suma (ryby słodkowodne) lub łososia, dorsza czy flądrę (ryby morskie).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 30.09.2019 11:28
Jest ziele angielskie mielone w ofercie Prymat ;)
bietka 19.09.2019 18:41
Z chęcią spróbowałabym tej zupki, acha i jeszcze zobaczyłam coś ciekawego, a mianowicie , że jest ziele angielskie mielone, muszę poszukać go w sklepie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak