Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Zupa rybna ucha, odc. 11
Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. Seler korzeniowy oraz ziemniaki kroimy w mniejszą i większą kostkę. Filety z sandacza i z karpia kroimy w większe kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy oraz masło. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, następnie warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki, mieszamy. Całość podsmażamy. Dodajemy rybę, delikatnie mieszamy. Wrzucamy liście laurowe. Dolewamy bulion. Do smaku dodajemy mielone ziele angielskie, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą. Rolujemy cytrynę, którą następnie kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, który dodajemy do zupy, całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do zupy nie gotując jej (chcemy zachować witaminy z pietruszki).
Bagietkę kroimy w małe kromki. Dodajemy do masła starty ząbek czosnku. Smarujemy grzanki masłem czosnkowym. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Grzanki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni (lub przy użyciu funkcji podwójnego grilla).
Podanie:
Gotową zupę wylewamy na talerz. Dodajemy plasterek cytryny oraz gałązkę natki pietruszki. Podajemy z grzankami.
Uwagi:
Ugotuj warzywa (marchew, seler, ziemniaki).
Ugotuj bulion rybny: czosnek, cebula, por, marchewka, seler, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, głowy i grzbiety karpia oraz sandacza - zamiennie można użyć karpia, lina, suma (ryby słodkowodne) lub łososia, dorsza czy flądrę (ryby morskie).