Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zupę:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
marchew
2 sztuki -
seler
1 sztuka -
ziemniaki
3 sztuki -
filet z sandacza
1 sztuka -
filet z karpia
1 sztuka -
olej rzepakowy
3 łyżki -
masło
25 gramów -
Liść laurowy suszony Prymat
6 sztuk -
bulion rybny
1 litr -
cytryna
0,5 sztuki -
natka pietruszki
1 pęczek
Na grzanki:
-
bagietka
1 sztuka -
masło
25 gramów -
czosnek
1 ząbek
Do smaku:
-
Liść laurowy suszony Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
do smaku -
ziele angielskie
do smaku
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. Seler korzeniowy oraz ziemniaki kroimy w mniejszą i większą kostkę. Filety z sandacza i z karpia kroimy w większe kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy oraz masło. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, następnie warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki, mieszamy. Całość podsmażamy. Dodajemy rybę, delikatnie mieszamy. Wrzucamy liście laurowe. Dolewamy bulion. Do smaku dodajemy mielone ziele angielskie, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą. Rolujemy cytrynę, którą następnie kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, który dodajemy do zupy, całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do zupy nie gotując jej (chcemy zachować witaminy z pietruszki).
Bagietkę kroimy w małe kromki. Dodajemy do masła starty ząbek czosnku. Smarujemy grzanki masłem czosnkowym. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Grzanki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni (lub przy użyciu funkcji podwójnego grilla).
Podanie:
Gotową zupę wylewamy na talerz. Dodajemy plasterek cytryny oraz gałązkę natki pietruszki. Podajemy z grzankami.
Uwagi:
Ugotuj warzywa (marchew, seler, ziemniaki).
Ugotuj bulion rybny: czosnek, cebula, por, marchewka, seler, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, głowy i grzbiety karpia oraz sandacza - zamiennie można użyć karpia, lina, suma (ryby słodkowodne) lub łososia, dorsza czy flądrę (ryby morskie).
Jak olej się szybko rozchodzi w garnku to znaczy, że garnek jest dobrze nagrzany. Podsmażanie warzyw doda aromatu zupie.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się