Doradca Smaku XI: Zupa rybna ucha, odc. 11

odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Zupa rybna ucha, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przed Wami przepis z kuchni rosyjskiej – zupa ucha, czyli zupa rybna z dodatkiem warzyw. Podajcie ją plastrem cytryny, świeżą natka pietruszki oraz z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem i czosnkiem.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • filet z sandacza

    1 sztuka
  • filet z karpia

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • masło

    25 gramów
  • liść laurowy

    6 sztuk
  • bulion rybny

    1 litr
  • cytryna

    0,5 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Na grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • masło

    25 gramów
  • czosnek

    1 ząbek

Do smaku:

  • liść laurowy

    do smaku
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. Seler korzeniowy oraz ziemniaki kroimy w mniejszą i większą kostkę. Filety z sandacza i z karpia kroimy w większe kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy oraz masło. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, następnie warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki, mieszamy. Całość podsmażamy. Dodajemy rybę, delikatnie mieszamy. Wrzucamy liście laurowe. Dolewamy bulion. Do smaku dodajemy mielone ziele angielskie, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą. Rolujemy cytrynę, którą następnie kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, który dodajemy do zupy, całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do zupy nie gotując jej (chcemy zachować witaminy z pietruszki).

Bagietkę kroimy w małe kromki. Dodajemy do masła starty ząbek czosnku. Smarujemy grzanki masłem czosnkowym. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Grzanki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni (lub przy użyciu funkcji podwójnego grilla).

Podanie:

Gotową zupę wylewamy na talerz. Dodajemy plasterek cytryny oraz gałązkę natki pietruszki. Podajemy z grzankami.

Uwagi: 

Ugotuj warzywa (marchew, seler, ziemniaki).

Ugotuj bulion rybny: czosnek, cebula, por, marchewka, seler, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, głowy i grzbiety karpia oraz sandacza - zamiennie można użyć karpia, lina, suma (ryby słodkowodne) lub łososia, dorsza czy flądrę (ryby morskie).

Doradca Smaku
Jak olej się szybko rozchodzi w garnku to znaczy, że garnek jest dobrze nagrzany. Podsmażanie warzyw doda aromatu zupie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

4 tygodnie temu
Jest ziele angielskie mielone w ofercie Prymat ;)

bietka

19.09.2019 18:41
Z chęcią spróbowałabym tej zupki, acha i jeszcze zobaczyłam coś ciekawego, a mianowicie , że jest ziele angielskie mielone, muszę poszukać go w sklepie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat