Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Krem ogórkowy z chipsami z bekonu, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(61)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na wyrazistą ogórkową zupę krem, podawaną z chrupiącymi chipsami z bekonu. Pysznie i prosto - wypróbuj!

Składniki:

Bulion:

korpus kurczaka 1 sztuka
woda 2 litry
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku

Chipsy z boczku:

boczek 200 gramów

Krem ogórkowy:

ziemniaki 3 sztuki
cebula biała 1 sztuka
masło klarowane 2 łyżki
Przecier ogórkowy Smak 1 słoik
kwaśna śmietana 4 łyżki

Do smaku:

Pieprz czosnkowy mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku

Do dekoracji:

świeży koper 4 gałązki

Porada

Aby przygotować krem ogórkowy w wegetariańskim wydaniu, bulion z kurczaka możemy zastąpić bulionem warzywnym, a zamiast chipsów z boczku przygotować chipsy z warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Krem ogórkowy z chipsami z bekonu, odc. 3

1. Przygotowujemy bulion. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem, por przekrajamy na pół. Pozostałe warzywa kroimy w duże plastry i wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z kurczakiem. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 godzin, aż do uzyskania wyrazistego smaku bulionu. Solimy do smaku. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso. Do kremu ogórkowego będziemy potrzebować litr bulionu wraz z warzywami – marchewką, pietruszką i selerem.

2. Gotujemy ziemniaki.

3. Przygotowujemy chipsy z boczku. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia układamy plastry boczku - jeden obok drugiego - i przykrywamy je papierem do pieczenia. Aby pergamin dobrze przylegał podczas pieczenia, obciążamy go np. metalowymi foremkami do ciastek. Boczek pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. 

3. Przygotowujemy krem ogórkowy. Cebulę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy ziemniaki i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku pieprzem czosnkowym, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy ok. 10-15 minut.

4. Przecier ogórkowy przecedzamy przez sito umieszczone nad miską.

5. Do gotującej się zupy dodajmy odsączony przecier, mieszamy i gotujemy minutę.

7. Do zupy dolewamy partiami odcedzony sok z przecieru ogórkowego, próbując, czy zupa ma odpowiednią kwasowość. Przyprawiamy ją kminkiem mielonym i mieszamy. Na koniec solimy do smaku.

8. Zupę blendujemy blenderem ręcznym. 

Sposób podania:

Zupę wlewamy do głębokich talerzy. Łyżką nakładamy kwaśną śmietanę, robiąc zygzak (1 łyżka na 1 porcję zupy). Każdą porcję dekorujemy koperkiem, na koniec układamy chipsy z boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak