odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Krem ogórkowy z chipsami z bekonu, odc. 3

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na wyrazistą ogórkową zupę krem, podawaną z chrupiącymi chipsami z bekonu. Pysznie i prosto - wypróbuj!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion:

  • korpus kurczaka

    1 sztuka
  • woda

    2 litry
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    do smaku
  • Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku

Chipsy z boczku:

  • boczek

    200 gramów

Krem ogórkowy:

  • ziemniaki

    3 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Przecier ogórkowy Smak

    1 słoik
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki

Do smaku:

  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • Sól himalajska Prymat w młynku

Do dekoracji:

  • świeży koper

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy bulion. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem, por przekrajamy na pół. Pozostałe warzywa kroimy w duże plastry i wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z kurczakiem. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 godzin, aż do uzyskania wyrazistego smaku bulionu. Solimy do smaku. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso. Do kremu ogórkowego będziemy potrzebować litr bulionu wraz z warzywami – marchewką, pietruszką i selerem.

2. Gotujemy ziemniaki.

3. Przygotowujemy chipsy z boczku. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia układamy plastry boczku - jeden obok drugiego - i przykrywamy je papierem do pieczenia. Aby pergamin dobrze przylegał podczas pieczenia, obciążamy go np. metalowymi foremkami do ciastek. Boczek pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. 

3. Przygotowujemy krem ogórkowy. Cebulę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy ziemniaki i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku pieprzem czosnkowym, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy ok. 10-15 minut.

4. Przecier ogórkowy przecedzamy przez sito umieszczone nad miską.

5. Do gotującej się zupy dodajmy odsączony przecier, mieszamy i gotujemy minutę.

7. Do zupy dolewamy partiami odcedzony sok z przecieru ogórkowego, próbując, czy zupa ma odpowiednią kwasowość. Przyprawiamy ją kminkiem mielonym i mieszamy. Na koniec solimy do smaku.

8. Zupę blendujemy blenderem ręcznym. 

Sposób podania:

Zupę wlewamy do głębokich talerzy. Łyżką nakładamy kwaśną śmietanę, robiąc zygzak (1 łyżka na 1 porcję zupy). Każdą porcję dekorujemy koperkiem, na koniec układamy chipsy z boczku.

Doradca Smaku
Aby przygotować krem ogórkowy w wegetariańskim wydaniu, bulion z kurczaka możemy zastąpić bulionem warzywnym, a zamiast chipsów z boczku przygotować chipsy z warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat