Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Barszcz ukraiński, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(140)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Barszcz ukraiński to jedna z tych zup, którą każdy robi inaczej. W przepisie Roberta Sowy obok buraków i pomidorów znalazła się fasola, starte ziemniaki i włoska kapusta.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
marchew 1 szt.
seler 1/5 szt.
ziemniaki 2 szt.
buraki czerwone pieczone 2 szt.
masło 82% 1/3 kostki
przecier pomidorowy 2 łyżki
wywar (szczegóły w przepisie) 1 l
kapusta włoska 1/4 szt.
fasola biała 200 g
pomidory pelati 100 g
sok z połowy cytryny
cukier 30 g
kwaśna śmietana 1 łyżka
koperek 1 gałązka

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Przy krojeniu cebuli warto pozostawić niepokrojony „ogonek” – wówczas łatwiej będzie kroić warzywo w kostkę. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych, by się nie zabarwiły.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Barszcz ukraiński, odc. 30

Jeśli szukacie przepisu na treściwą, bogatą w warzywa zupę to trafnym wyborem będzie barszcz ukraiński. Wszystkie te warzywa do siebie pasują i tworzą wyjątkowy smak. Z powodzeniem możecie też eksperymentować np. zastępując kapustę włoską - kiszoną lub białą młodą. 

Czosnek i cebulę siekamy. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych. Pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki (mogą być ugotowane lub surowe) i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i roztapiamy. Smażymy czosnek oraz cebulę i mieszamy. Dodajemy pietruszkę, seler, marchewkę i smażymy, doprawiamy pieprzem ziołowym i dodajemy przecier pomidorowy.

Całość mieszamy i podsmażamy przez parę minut. Warzywa z patelni przekładamy do startych buraków i mieszamy.

Do garnka wlewamy czysty wywar (1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i zagotowujemy.

Dodajemy usmażone warzywa wymieszane z buraczkami i mieszamy. Doprawiamy liśćmi laurowymi. Kapustę włoską drobno szatkujemy i dodajemy do zupy w garnku, mieszamy. Doprawiamy zielem angielskim. Dodajemy ugotowaną fasolę, pomidory pelati i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy solą morską i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowane, starte ziemniaki. Mieszamy.

Zupę wykładamy na talerz, na środek wykładamy kleks śmietany i dekorujemy gałązką koperku.

A może skusisz się na barszcz czerwony zabielany? Jest pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.04.2019 09:48
Bardzo lubię barszcz ukraiński.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak