Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Barszcz ukraiński, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(140)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Barszcz ukraiński to jedna z tych zup, którą każdy robi inaczej. W przepisie Roberta Sowy obok buraków i pomidorów znalazła się fasola, starte ziemniaki i włoska kapusta.

Składniki:

czosnek
3 ząbki
cebula
1 szt.
korzeń pietruszki
1 szt.
marchew
1 szt.
seler
1/5 szt.
ziemniaki
2 szt.
buraki czerwone pieczone
2 szt.
masło 82%
1/3 kostki
przecier pomidorowy
2 łyżki
wywar (szczegóły w przepisie)
1 l
kapusta włoska
1/4 szt.
fasola biała
200 g
pomidory pelati
100 g
sok z połowy cytryny
cukier
30 g
kwaśna śmietana
1 łyżka
koperek
1 gałązka

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Przy krojeniu cebuli warto pozostawić niepokrojony „ogonek” – wówczas łatwiej będzie kroić warzywo w kostkę. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych, by się nie zabarwiły.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Barszcz ukraiński, odc. 30

Jeśli szukacie przepisu na treściwą, bogatą w warzywa zupę to trafnym wyborem będzie barszcz ukraiński. Wszystkie te warzywa do siebie pasują i tworzą wyjątkowy smak. Z powodzeniem możecie też eksperymentować np. zastępując kapustę włoską - kiszoną lub białą młodą. 

Czosnek i cebulę siekamy. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych. Pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki (mogą być ugotowane lub surowe) i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i roztapiamy. Smażymy czosnek oraz cebulę i mieszamy. Dodajemy pietruszkę, seler, marchewkę i smażymy, doprawiamy pieprzem ziołowym i dodajemy przecier pomidorowy.

Całość mieszamy i podsmażamy przez parę minut. Warzywa z patelni przekładamy do startych buraków i mieszamy.

Do garnka wlewamy czysty wywar (1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i zagotowujemy.

Dodajemy usmażone warzywa wymieszane z buraczkami i mieszamy. Doprawiamy liśćmi laurowymi. Kapustę włoską drobno szatkujemy i dodajemy do zupy w garnku, mieszamy. Doprawiamy zielem angielskim. Dodajemy ugotowaną fasolę, pomidory pelati i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy solą morską i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowane, starte ziemniaki. Mieszamy.

Zupę wykładamy na talerz, na środek wykładamy kleks śmietany i dekorujemy gałązką koperku.

A może skusisz się na barszcz czerwony zabielany? Jest pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.04.2019 09:48
Bardzo lubię barszcz ukraiński.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak