Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Barszcz ukraiński, odc. 30
Jeśli szukacie przepisu na treściwą, bogatą w warzywa zupę to trafnym wyborem będzie barszcz ukraiński. Wszystkie te warzywa do siebie pasują i tworzą wyjątkowy smak. Z powodzeniem możecie też eksperymentować np. zastępując kapustę włoską - kiszoną lub białą młodą.
Czosnek i cebulę siekamy. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych. Pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki (mogą być ugotowane lub surowe) i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i roztapiamy. Smażymy czosnek oraz cebulę i mieszamy. Dodajemy pietruszkę, seler, marchewkę i smażymy, doprawiamy pieprzem ziołowym i dodajemy przecier pomidorowy.
Całość mieszamy i podsmażamy przez parę minut. Warzywa z patelni przekładamy do startych buraków i mieszamy.
Do garnka wlewamy czysty wywar (1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i zagotowujemy.
Dodajemy usmażone warzywa wymieszane z buraczkami i mieszamy. Doprawiamy liśćmi laurowymi. Kapustę włoską drobno szatkujemy i dodajemy do zupy w garnku, mieszamy. Doprawiamy zielem angielskim. Dodajemy ugotowaną fasolę, pomidory pelati i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy solą morską i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowane, starte ziemniaki. Mieszamy.
Zupę wykładamy na talerz, na środek wykładamy kleks śmietany i dekorujemy gałązką koperku.