Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
3 ząbki -
cebula
1 szt. -
korzeń pietruszki
1 szt. -
marchew
1 szt. -
seler
1/5 szt. -
ziemniaki
2 szt. -
buraki czerwone pieczone
2 szt. -
masło 82%
1/3 kostki -
przecier pomidorowy
2 łyżki -
wywar (szczegóły w przepisie)
1 l -
kapusta włoska
1/4 szt. -
fasola biała
200 g -
pomidory pelati
100 g -
sok z połowy cytryny
-
cukier
30 g -
kwaśna śmietana
1 łyżka -
koperek
1 gałązka
Do smaku:
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę siekamy. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych. Pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki (mogą być ugotowane lub surowe) i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i roztapiamy. Smażymy czosnek oraz cebulę i mieszamy. Dodajemy pietruszkę, seler, marchewkę i smażymy, doprawiamy pieprzem ziołowym i dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podsmażamy przez parę minut. Warzywa z patelni przekładamy do startych buraków i mieszamy.
Do garnka wlewamy czysty wywar (1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i zagotowujemy. Dodajemy usmażone warzywa wymieszane z buraczkami i mieszamy. Doprawiamy liśćmi laurowymi. Kapustę włoską drobno szatkujemy i dodajemy do zupy w garnku, mieszamy. Doprawiamy zielem angielskim. Dodajemy ugotowaną fasolę, pomidory pelati i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy solą morską i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowane, starte ziemniaki. Mieszamy. Zupę wykładamy na talerz, na środek wykładamy kleks śmietany i dekorujemy gałązką koperku.
Przy krojeniu cebuli warto pozostawić niepokrojony „ogonek” – wówczas łatwiej będzie kroić warzywo w kostkę. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych, by się nie zabarwiły.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się