Doradca Smaku X: Barszcz ukraiński, odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Barszcz ukraiński, odc. 30

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Barszcz ukraiński to jedna z tych zup, którą każdy robi inaczej. W przepisie Roberta Sowy obok buraków i pomidorów znalazła się fasola, starte ziemniaki i włoska kapusta.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • korzeń pietruszki

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • seler

    1/5 szt.
  • ziemniaki

    2 szt.
  • buraki czerwone pieczone

    2 szt.
  • masło 82%

    1/3 kostki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • wywar (szczegóły w przepisie)

    1 l
  • kapusta włoska

    1/4 szt.
  • fasola biała

    200 g
  • pomidory pelati

    100 g
  • sok z połowy cytryny

  • cukier

    30 g
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • koperek

    1 gałązka

Do smaku:

  • pieprz ziołowy

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę siekamy. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych. Pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki (mogą być ugotowane lub surowe) i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i roztapiamy. Smażymy czosnek oraz cebulę i mieszamy. Dodajemy pietruszkę, seler, marchewkę i smażymy, doprawiamy pieprzem ziołowym i dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podsmażamy przez parę minut. Warzywa z patelni przekładamy do startych buraków i mieszamy.
Do garnka wlewamy czysty wywar (1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i zagotowujemy. Dodajemy usmażone warzywa wymieszane z buraczkami i mieszamy. Doprawiamy liśćmi laurowymi. Kapustę włoską drobno szatkujemy i dodajemy do zupy w garnku, mieszamy. Doprawiamy zielem angielskim. Dodajemy ugotowaną fasolę, pomidory pelati i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy solą morską i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowane, starte ziemniaki. Mieszamy. Zupę wykładamy na talerz, na środek wykładamy kleks śmietany i dekorujemy gałązką koperku.

Doradca Smaku
Przy krojeniu cebuli warto pozostawić niepokrojony „ogonek” – wówczas łatwiej będzie kroić warzywo w kostkę. Tarcie warzyw zaczynamy od warzyw jasnych, by się nie zabarwiły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.04.2019 09:48
Bardzo lubię barszcz ukraiński.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat