Zupa z dyni na ostro.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg dyni

  • cebula biała

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka kminku

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • śmietana 18 proc

  • sól, pieprz

  • rosół warzywny

    1 l
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • por

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię na zupę obrać, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa posiekać, podsmażyć na oliwie razem ze startym imbirem, kminkiem i pieprzem kajeńskim (początkowo lepiej użyć go niewiele, na czubek łyżeczki, ewentualnie później doprawić do smaku). Kiedy cebula zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć chwilę, dodać kawałki dyni. Otoczyć je w przyprawach i warzywach, podsmażać chwilę.Przełożyć całość do garnka, zalać bulionem i ugotować.Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować zupę i doprawić do smaku (sól, pieprz).
Zupę z dyni nałożyć na talerze, udekorować kleksem ze śmietany, posypać delikatnie pieprzem kajeńskim.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat