Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwoną soczewicą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 300 gram
kości wędzone 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
seler 0.5 sztuki
marchew 2 sztuki
por 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
śmietana 18 proc 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwoną soczewicą

Kroki postępowania

1
Robimy wywar na kości wędzonej- gotujemy go 40 minut.
Krok 1 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
2
Przygotowujemy potrzebne składniki: soczewicę, ziemniaki, marchew, seler, por.
Krok 2 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
4
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru.
Krok 3 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
5
Odmierzamy potrzebną porcję soczewicy, płuczemy ją.
Krok 4 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
6
Dodajemy do wywaru z ziemniakami i razem gotujemy 3o minut.
Krok 5 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
7
Por kroimy w plastry
Krok 6 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
8
Marchew i seler trzemy na tarce na grubych oczkach.
Krok 7 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
9
Por, marchew i seler dodajemy do reszty składników i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Dodajemy przyprawy: pieprz, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek- 2 ząbki.
Krok 8 - Zupa z czerwoną soczewicą foto
10
Na samym końcu jeśli ktoś lubi- można dodać śmietanę...ale oczywiście nie jest to konieczne. Smacznego!!!
Krok 9 - Zupa z czerwoną soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak