Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwinki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 szt
woda zimna 1,5 litra
botwinka 1 pęczek
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
ziemniaki 2 szt
ocet kilka kropel
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
sól i pieprz do smaku
przyprawa do potraw do smaku

Porada

W zależności od upodobania zupę można zabielić śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwinki

1. Skrzydełko z kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę jarzynki zagotować i gotować ok 15 min.
2. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać do wywaru, gotować kolejne 15 min.
3. Botwinkę umyć, łodygi pokroić w kostkę, zaś buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Skrzydełko wyjąć z wywaru, dodać pokrojone łodygi botwinki oraz starte buraczki. Dodać kilka kropel octu, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości.
5. Liście botwinki poszatkować, wrzucić do wywaru, gotować kilka minut, przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.01.2015 11:20
smaczna lekka zupa
Franciszek 05.01.2015 22:37
Pyszna botwinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak