Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa szpinakowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak mrożony 40 dkg
ser biały 2 łyżki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło do smażenia 2 łyżki
bulion warzywny 1 litr
szynka parmeńska 4 plasterki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: zupa szpinakowa

1.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.
Rozgrzać łyżkę masła na patelni dodać cebulę pokrojoną, starte warzywa podsmażać 2-3 minuty. Zalać warzywa 1/2 szklanki wody, dusić około 5 minut.
3.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć rozmrożony szpinak z czosnkiem.
4.
Dodać szpinak do podduszonych warzyw, zalać bulionem warzywnym, doprawić solą , pieprzem, gotować 15 minut na małym płomieniu.
5.
Plasterki szynki podsmażyć na suchej patelni z każdej strony po 1 minutce.
6.
Zupę można zmiksować(ja nie miksuję). Podawać z plasterkami szynki i pokruszonym serem. SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 04.05.2014 12:23
jaka zdrowa zupka
Bernadeta1 04.05.2014 09:56
zdrowa i smaczna zupka
Kejti 02.05.2014 15:55
Skuszę się na taką zupkę :-)
Róża1 02.05.2014 11:32
też bardzo lubię takie zupki :-)
fotoviderek 02.05.2014 11:21
Pyszna, zdrowa zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak