Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa śledziowa na zimno

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 kg płatów śledziowych
2 duze cebule
1 opakowanie śmietany słodkiej
2 liście laurowe
ziele angielskie
2 litry wody
3 łyżki octu 10%
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
6 łyżeczek cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa śledziowa na zimno

Płaty śledziowe namoczyć aby nie były zbyt słone, wypłukać, osuszyć. Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kiedy woda zacznie się gotować dodać cebulę i ocet i ponownie zagotować. Wywar odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać śledzie, cukier, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, który ma być mocny słodko-kwaśny i ewentualnie dodać jeszcze cukru i pieprzu. Odstawić do na 2-3 godziny aby się przegryzło. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 20.03.2013 13:25
pyszna ta zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak