Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    1/2 średniej sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • pieczarki

    4 duże sztuki
  • bulion drobiowy

    5 szklanek
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • kapusta pekińska

    1/4 średniej sztuki
  • pieprz

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami foto
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami foto
Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na rozgrzanym w garnku oleju.
Krok 3 - Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami foto
Do cebuli dodać marchewkę i seler, podsmażać razem kilka minut. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do warzyw w garnku, usmażyć.
Krok 4 - Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami foto
Warzywa z grzybami zalać bulionem, zagotować.
Krok 5 - Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami foto
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować. Ziemniaki i kapustę dodać do gotującej się zupy. Dodać też liść laurowy, ziele angielskie i trochę pieprzu.
Krok 6 - Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami foto
Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować jeszcze 1-2 minuty. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat