Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 1 mały
szczupak 1 mały
por (biała część) 2
ziemniak 2
pietruszka 1 pęczek
masło 2 dag
słodka śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 1
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna

Ryby wypatroszyć i również starannie wymyć pod bieżącą wodą.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, por oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.
Masło roztopić na patelni, nie rumienić, dodać pora i ciągle mieszając odparować. Następnie zalać litrem gorącej wody, przyprawić i zagotować.
Dodać ryby, ziemniaki w kostkach oraz opłukaną pietruszkę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.Wyjąć ryby z zupy i dokładnie wyfiletować, pokroić na małe kawałki i odstawić.
Zupę przetrzeć przez sito i ponownie zagotować., zaciągnąć śmietana oraz roztrzepanym żółtkiem, przyprawić do smaku. Dodać kawałki ryb, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Posypać posiekaną pietruszką i od razu podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak