Zupa rybna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    1 mały
  • szczupak

    1 mały
  • por (biała część)

    2
  • ziemniak

    2
  • pietruszka

    1 pęczek
  • masło

    2 dag
  • słodka śmietana

    3 łyżki
  • żółtko jaja

    1
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby wypatroszyć i również starannie wymyć pod bieżącą wodą.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, por oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.
Masło roztopić na patelni, nie rumienić, dodać pora i ciągle mieszając odparować. Następnie zalać litrem gorącej wody, przyprawić i zagotować.
Dodać ryby, ziemniaki w kostkach oraz opłukaną pietruszkę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.Wyjąć ryby z zupy i dokładnie wyfiletować, pokroić na małe kawałki i odstawić.
Zupę przetrzeć przez sito i ponownie zagotować., zaciągnąć śmietana oraz roztrzepanym żółtkiem, przyprawić do smaku. Dodać kawałki ryb, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Posypać posiekaną pietruszką i od razu podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat