Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa rybna

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz
1 mały
szczupak
1 mały
por (biała część)
2
ziemniak
2
pietruszka
1 pęczek
masło
2 dag
słodka śmietana
3 łyżki
żółtko jajek
1
sól i pieprz
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna

Ryby wypatroszyć i również starannie wymyć pod bieżącą wodą.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, por oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.
Masło roztopić na patelni, nie rumienić, dodać pora i ciągle mieszając odparować. Następnie zalać litrem gorącej wody, przyprawić i zagotować.
Dodać ryby, ziemniaki w kostkach oraz opłukaną pietruszkę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.Wyjąć ryby z zupy i dokładnie wyfiletować, pokroić na małe kawałki i odstawić.
Zupę przetrzeć przez sito i ponownie zagotować., zaciągnąć śmietana oraz roztrzepanym żółtkiem, przyprawić do smaku. Dodać kawałki ryb, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Posypać posiekaną pietruszką i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak