Zupa pomidorowa-krem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    5 szt
  • woda

    2,5 l
  • marchewka

    4 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • por

    1 szt
  • śmietana

    250 ml
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka.
Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości
warzyw.
Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru.
Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut
Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
Podawać z kleksem śmietany.

Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody.
Wlać do zupy i zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 10.04.2015 14:36
smaczna zupka
mysza75 10.04.2015 11:25
jaka pyszna zupka mniam
Ania67 10.04.2015 10:24
Uwielbiam taką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat