Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z pietruszką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 500 gram
cebula biała 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
pietruszka 1 szt
pietruszka zielona 1 garść
marchewka 1 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki
masło do smażenia
kostka rosołowa 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z pietruszką

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
2
Cebule posiekać.
Krok 2 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
3
Pieczarki pokroić w plasterki.
Krok 3 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
4
Cebule podsmażyć na maśle.
Krok 4 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
5
Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i smażyć, aż wyparuje woda a pieczarki zyskają brązowy kolor.
Krok 5 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
6
Warzywa: seler, pietruszkę i marchew pokroić w plastry, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dodać kostkę rosołową lub wywar warzywny i gotować do miękkości warzyw. Można dodać kostkę grzybową w celu wyostrzenia smaku.
Krok 6 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
7
Pieczarki z cebula przekładamy do gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Krok 7 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
8
Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Blendujemy zawartość garnka.
Krok 8 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
9
Następnie doprawiamy pieprzem i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
Dodajemy śmietanę.
Krok 9 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto
10
Nie jest to zupa krem, więc możemy ją podać z makaronem świderki lub groszkiem ptysiowym.
Krok 10 - Zupa pieczarkowa z pietruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak