Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Bulion warzywny:
-
marchewka
3 sztuki -
seler naciowy
1 łodyga -
liście kapusty
2 sztuki -
czosnek
1 ząbek -
por
1 sztuka -
seler korzeniowy
1/4 sztuki -
korzeń pietruszki
3 sztuki -
natka pietruszki
1 gałązka -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
woda zimna
3 litry
Zupa:
-
papryka żółta
3 sztuki -
papryka czerwona
3 sztuki -
papryka pomarańczowa
3 sztuki -
oliwa
3 łyżki -
mielona wołowina
500 gramów -
czosnek
3 ząbki -
Kurkuma mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
cebula czerwona
1 sztuka -
bulion warzywny
1 1/2 litra -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna -
passata pomidorowa
400 mililitrów -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
śliwki suszone
8 sztuk -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 łyżeczka
Do smaku:
-
sól morska Prymat w młynku
2 szczypty -
Pieprz czarny Prymat w młynku
2 szczypty
Do dekoracji:
-
mięta liście
kilka sztuk -
śliwki wędzone
kilka sztuk
Przepis i sposób przygotowania Zupa z wołowiną i pieczonymi paprykami, DS XVI, odc. 7
1. Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Papryki przekrawamy na połówki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej papryki skórką do góry. Pieczemy około 25-30 minut, aż skórka z wierzchu zbrązowieje.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę oliwy. Przekładamy wołowinę i chwilę mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy kurkumą, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem. Mieszamy i pozostawiamy na patelni, aż mięso się usmaży.
4. Cebulę drobno siekamy. W garnku na zupę rozgrzewamy pozostałą część oliwy, a następnie wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Zdejmujemy garnek z ognia.
5. Upieczone papryki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą i smażymy na małym ogniu. Wlewamy wywar warzywny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy cynamonem, wrzucamy suszone śliwki i doprawiamy chilli pieprz cayenne. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
Sposób podania:
Zupę z pieczonych papryk podajemy z wołowiną (lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa). Danie dekorujemy liskami mięty.
Czosnek warto dodać w trakcie podsmażania mięsa. Dodany na samym początku może sprawić, że danie będzie gorzkawe. Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z upieczonej papryki? Wystarczy przełożyć warzywo do woreczka strunowego i przez chwilę delikatnie pocierać dłońmi.![]()
Komentarze (0)