Zupa z wołowiną i pieczonymi paprykami, DS XVI, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Zupa z wołowiną i pieczonymi paprykami, DS XVI, odc. 7

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na pyszną, niezwykle aromatyczną zupę z pieczonych papryk, z passatą pomidorową i mięsem wołowym...ale niekoniecznie! Bo ta zupa ma też wersję wegetariańską - wystarczy, że pominiesz mięso i możesz się cieszyć wege daniem. Przepis z 7. odcinka Doradcy Smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion warzywny:

  • marchewka

    3 sztuki
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • liście kapusty

    2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • por

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 gałązka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • woda zimna

    3 litry

Zupa:

  • papryka żółta

    3 sztuki
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • papryka pomarańczowa

    3 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • mielona wołowina

    500 gramów
  • czosnek

    3 ząbki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1 1/2 litra
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • passata pomidorowa

    400 mililitrów
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • śliwki suszone

    8 sztuk
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    2 szczypty
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    2 szczypty

Do dekoracji:

  • mięta liście

    kilka sztuk
  • śliwki wędzone

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa z wołowiną i pieczonymi paprykami, DS XVI, odc. 7

1. Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Papryki przekrawamy na połówki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej papryki skórką do góry. Pieczemy około 25-30 minut, aż skórka z wierzchu zbrązowieje. 

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę oliwy. Przekładamy wołowinę i chwilę mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy kurkumą, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem. Mieszamy i pozostawiamy na patelni, aż mięso się usmaży.

4. Cebulę drobno siekamy. W garnku na zupę rozgrzewamy pozostałą część oliwy, a następnie wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Zdejmujemy garnek z ognia.

5. Upieczone papryki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą i smażymy na małym ogniu. Wlewamy wywar warzywny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy cynamonem, wrzucamy suszone śliwki i doprawiamy chilli pieprz cayenne. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut. 

Sposób podania:

Zupę z pieczonych papryk podajemy z wołowiną (lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa). Danie dekorujemy liskami mięty.

Doradca Smaku
Czosnek warto dodać w trakcie podsmażania mięsa. Dodany na samym początku może sprawić, że danie będzie gorzkawe. Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z upieczonej papryki? Wystarczy przełożyć warzywo do woreczka strunowego i przez chwilę delikatnie pocierać dłońmi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat