Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z wołowiną i pieczonymi paprykami, DS XVI, odc. 7

5.0
(48)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pyszną, niezwykle aromatyczną zupę z pieczonych papryk, z passatą pomidorową i mięsem wołowym...ale niekoniecznie! Bo ta zupa ma też wersję wegetariańską - wystarczy, że pominiesz mięso i możesz się cieszyć wege daniem. Przepis z 7. odcinka Doradcy Smaku.

Składniki:

Bulion warzywny:

marchewka 3 sztuki
seler naciowy 1 łodyga
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1 sztuka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
natka pietruszki 1 gałązka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Zupa:

papryka żółta 3 sztuki
papryka czerwona 3 sztuki
papryka pomarańczowa 3 sztuki
oliwa 3 łyżki
mielona wołowina 500 gramów
czosnek 3 ząbki
Kurkuma mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cebula czerwona 1 sztuka
bulion warzywny 1 1/2 litra
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
passata pomidorowa 400 mililitrów
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śliwki suszone 8 sztuk
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku 2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty

Do dekoracji:

mięta liście kilka sztuk
śliwki wędzone kilka sztuk

Porada

Czosnek warto dodać w trakcie podsmażania mięsa. Dodany na samym początku może sprawić, że danie będzie gorzkawe. Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z upieczonej papryki? Wystarczy przełożyć warzywo do woreczka strunowego i przez chwilę delikatnie pocierać dłońmi.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z wołowiną i pieczonymi paprykami, DS XVI, odc. 7

1. Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Papryki przekrawamy na połówki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej papryki skórką do góry. Pieczemy około 25-30 minut, aż skórka z wierzchu zbrązowieje. 

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę oliwy. Przekładamy wołowinę i chwilę mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy kurkumą, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem. Mieszamy i pozostawiamy na patelni, aż mięso się usmaży.

4. Cebulę drobno siekamy. W garnku na zupę rozgrzewamy pozostałą część oliwy, a następnie wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Zdejmujemy garnek z ognia.

5. Upieczone papryki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą i smażymy na małym ogniu. Wlewamy wywar warzywny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy cynamonem, wrzucamy suszone śliwki i doprawiamy chilli pieprz cayenne. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut. 

Sposób podania:

Zupę z pieczonych papryk podajemy z wołowiną (lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa). Danie dekorujemy liskami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak