Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Zupa ogórkowa z zacierkami, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(96)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie ma pyszniejszych dań od tradycyjnych potraw kuchni polskiej ;) Zobacz przepis na kwaskową zupę ogórkową z ... zacierkami!

Składniki:

papryczka chili 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
por (biała część) 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler naciowy 1 gałązka
rosół drobiowy 1 litr
masło klarowane do smażenia
ogórki kwaszone Smak 6 sztuk

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat

Zacierki:

jajko 1 sztuka
mąka 2 łyżki

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat

Do dekoracji:

koperek świeży

Porada

Warzywa w zupie muszą się ugotować, dopiero później dodajemy ogórki kwaszone, ponieważ zawarty w nich kwas sprawi, że warzywa nie ugotują się. Podsmażcie warzywa na maśle, wtedy nasza zupa będzie bardziej aromatyczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zupa ogórkowa z zacierkami, odc. 22

 

Przygotowujemy warzywa: łodygę selera drobno siekamy, połowę cebuli kroimy w kosteczkę, chili w plasterki, a czosnek siekamy. Pora kroimy w półplasterki, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło klarowane, a gdy się rozpuści dodajemy cebulę, pora, czosnek i chili. Całość mieszamy i smażymy, aż warzywa zeszklą się. Do reszty składników dodajemy pietruszkę, marchewkę i selera. Łączymy składniki i przyprawiamy je zielem angielskim. Wszystkie produkty przekładamy do gotującego się bulionu.

Na tarce na dużych oczkach ścieramy ogórki kwaszone ze skórą. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło na którym podsmażamy ogórki. Po minucie przerzucamy je do pozostałych składników w garnku. Całość mieszamy i dodajemy do zupy liście laurowe.

Robimy zacierki. Do miski wbijamy jajko, a następnie roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Do naczynia dodajemy mąkę, całość doprawiamy solą ziołową i mieszamy. Masę wlewamy partiami do gotującej się zupy, po czym delikatnie mieszamy całość.

Sposób podania:

Wlewamy zupę do miski i dekorujemy ją koperkiem.

Uwaga:

Zupę można przyrządzić na rosole drobiowym lub wywarze warzywnym.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotrus 03.12.2020 20:38
Chłopie jakie ogórki kwaszone do zupy ogórkowej? Tyś chyba w życiu ogórkowej nie robił!! Ogórki mają być kiszone i dodaje się wodę z ogórów. Dodatkowo zacierka jak sama nazwa wskazuje to nie wylewanie ciasta do gotującej się zupy a ciasto tarte na tarce (są inne sposoby ale nie wlewanie). Aż się musialem zarejestresować z tej frustracji co to za głupoty podają w programie a inni serduszka wciskają chyba wyłącznie ze swojej głupoty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak