odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Zupa ogórkowa z zacierkami, odc. 22

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma pyszniejszych dań od tradycyjnych potraw kuchni polskiej ;) Zobacz przepis na kwaskową zupę ogórkową z ... zacierkami!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • rosół drobiowy

    1 litr
  • masło klarowane

    do smażenia
  • ogórki kwaszone Smak

    6 sztuk

Do smaku:

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

Zacierki:

  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżki

Do smaku:

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

Do dekoracji:

  • koperek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Przygotowujemy warzywa: łodygę selera drobno siekamy, połowę cebuli kroimy w kosteczkę, chili w plasterki, a czosnek siekamy. Pora kroimy w półplasterki, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło klarowane, a gdy się rozpuści dodajemy cebulę, pora, czosnek i chili. Całość mieszamy i smażymy, aż warzywa zeszklą się. Do reszty składników dodajemy pietruszkę, marchewkę i selera. Łączymy składniki i przyprawiamy je zielem angielskim. Wszystkie produkty przekładamy do gotującego się bulionu.

Na tarce na dużych oczkach ścieramy ogórki kwaszone ze skórą. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło na którym podsmażamy ogórki. Po minucie przerzucamy je do pozostałych składników w garnku. Całość mieszamy i dodajemy do zupy liście laurowe.

Robimy zacierki. Do miski wbijamy jajko, a następnie roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Do naczynia dodajemy mąkę, całość doprawiamy solą ziołową i mieszamy. Masę wlewamy partiami do gotującej się zupy, po czym delikatnie mieszamy całość.

Sposób podania:

Wlewamy zupę do miski i dekorujemy ją koperkiem.

Uwaga:

Zupę można przyrządzić na rosole drobiowym lub wywarze warzywnym.

 

Doradca Smaku
Warzywa w zupie muszą się ugotować, dopiero później dodajemy ogórki kwaszone, ponieważ zawarty w nich kwas sprawi, że warzywa nie ugotują się. Podsmażcie warzywa na maśle, wtedy nasza zupa będzie bardziej aromatyczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat