Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 300 g (wędzone)
marchew
por (biała część)
pietruszka
seler korzeniowy mały
ziemniaki 5 szt
kwaśna śmietana
kwas z ogórków
ogórki kiszone 5 dużych
boczek wędzony 100 g
koperek
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Żeberka zalałem 1,5 litra wody ,dodałem listek laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego , gotowałem na wolnym ogniu .
Po 20 minutach dodałem umyte i oskrobane warzywa. Po pół godzinie je wyjąłem .Dodałem pokrojone w kostkę ugotowane uprzednio osobno ziemniaki, boczek wędzony pokrojony również w kostkę ,gotowałem 15 minut. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach .Na patelni roztopiłem masło dodałem starte ogórki dusiłem na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ogórki dodałem do wywaru , dolałem sok , pokrojone warzywa ( poza porem ) , doprawiłem solą i pieprzem. Wlałem śmietanę , wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Wrzuciłem posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 02.12.2014 15:24
moja ulubiona zupa :)
gosia1988 14.11.2014 12:48
smakowicie wygląda
IlonaAlbertos 14.11.2014 12:24
Uwielbiam takie zupy.
Beatris 14.11.2014 12:18
Bardzo apetyczna zupka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak