Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki kiszone 10 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
Kostki rosołowe Kucharek 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
kości schabowe 200 g
ziemniaki 2 szt
koper świeży
woda zimna 2 l
kwaśna śmietana
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz

Porada

Jeżeli chcesz aby zupa była kwaśniejsza dodaj do niej wody z ogórków.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Kroki postępowania

1
Kość umyć i zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy, kostki rosołowe i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę obrać i umyć -pokroić i dodać do wody. Wstawić na gaz. Kiedy wywar zacznie się zdjąć szumy.
Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
2
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru. Gotować na średnim ogniu przez 40 min.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
3
Kiedy zupa się gotuje obrać, umyć i pokroić ziemniaki. Zalać je wodą, tak aby zakrywała ziemniaki. Wstawić w osobnym garnuszku i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki dodać do zupy wraz z wodą, w której się gotowały. Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany, posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.10.2016 21:43
Lubię taką z koperkiem
Duusiak 25.10.2016 10:33
Bardzo lubię ogórkowa :)
Edita 25.10.2016 09:43
ogorkow uwielbiam
Linka2107 24.10.2016 22:22
pyszna :)
IKrakowianka 24.10.2016 16:57
świetna zupa
pestka 24.10.2016 14:25
bardzo smaczna zupa
Wiesława1 24.10.2016 13:49
Pyszna zupka
Futka 24.10.2016 13:19
Pyszna i pożywna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak