Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2,5 litra
ziemniaki 5 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1/2 szt
seler 1/4 szt
pietruszka zielona 4 gałązki
ogórki kiszone 5 szt
kostka rosołowa 1/2 kostki
sól 3/4 łyżki
mąka pszenna 1/2 łyżeczki
kwaśna śmietana 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Podczas gotowania zupy należy na bieżąco zbierać powstającą pianę z warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

1. Marchew, pietruszkę, seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wodę wlać do garnka dodać potartą marchew, seler i pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Dodać przyprawy i kostkę rosołową gdy woda będzie ciepła. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
2. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy. Dodać również kilka łyżek wody spod ogórków.
3. Pietruszkę zieloną posiekać, dodać do zupy.
4. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę i szczyptę soli, wymieszać, zahartować chochlą zupy. Wlać do całości zupy, zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 12:11
dziękuj,e szybka,zdrowa i smaczna :)
Katarzyna59 10.01.2015 21:05
pyszna zupka
Adam/ZUB3R 09.01.2015 22:22
smaczna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak