Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki kiszone

    1 litr
  • smietana 18%

    1,5 szt
  • mąka tortowa

    1 łyżeczka
  • ryż

    1,5 szt
  • skrzydełka kurczaka

    3 szt
  • woda

    1,5 litr
  • ziele angielskie

    6 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • sól

    1 łyżka
  • mięta świeża siekana

    do smaku
  • koperek

    do smaku
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    0,25 szt
  • ząbek czosnku

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy(można robić na porcji rosołowej) i wrzucamy do garnka,zalewamy wodą do większe pół garczka. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy marchew,pietruszkę,seler i kroimy w drobną kosteczkę. Gdy zupa wrze,zbieramy szumowinę i dodajemy: marchew,seler,pietruszke,3 obrane ząbki czosnku,liść laurowy,ziele ang,lubczyku,mięty,pietruszki,1 łyżkę soli,1łyżkę wegety. I gotujemy na małym ogniu ok 30 min. W tym czasie trzemy ogórki na tarce,dajemy do garnka dodajemy trochę margaryny i podlewamy wodą z ogórków. Dusimy ok 30min-gdy wyparuje woda z ogórków należy dolać. Gdy zupa wrzała już 30min dodajemy do niej ryż jeżeli jest parabloiczny to gotujemy jescze 40 min,a jeżeli nie to mniej ok 15min. Po upływie czasu wyciągamy z zupki skrzydełka. Dodajemy gotowe ogórki-uduszone-próbując czy zupa będzie kwaśna. Doprowadamy do wrzenia. W osobnym garnku dajemy 1,5 małych kubeczków śmietany+1 łyżeczka mąki tortowej i dolewamz naszej zupki,rozfurtujemy i pomału wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy i gotowe!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 24.05.2012 09:28
pyszna
kate.500 20.04.2012 08:07
ekstra
ronald88 19.04.2012 12:47
super
kbj31 18.04.2012 22:18
uwielbiam tą zupę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat