odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Krem z zielonych warzyw, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielony groszek

    200 g (świeży)
  • brokuł

    1/2 główki
  • wywar warzywny

    1 l
  • seler naciowy

    5 średnich łodyg
  • szalotka

    4 sztuki
  • cytryna

    1 sztuka
  • masło

    40 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • Koperek suszony Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Krem z zielonych warzyw, odc. 3 foto
Szalotki kroimy na kostkę. Seler obieramy z włókien i również kroimy na kostkę. W garnku podgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną szalotkę, po chwili seler. Doprawiamy suszonym koperkiem, lubczykiem i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Krem z zielonych warzyw, odc. 3 foto
Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka razem z groszkiem. Wlewamy wywar warzywny, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i gotujemy 20-25 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Krem z zielonych warzyw, odc. 3 foto
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją trzepaczką na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy szczyptą soli.

Z zupy wyjmujemy liście laurowe i blendujemy na jednolity krem. Zupę przelewamy do talerzy. Wierzch dekorujemy ubitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 06.09.2017 22:21
Bardzo lubie takie zupy - krem.Pyszna i ciekawa.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat