Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zupa na bulionie z kurczaka z fasolkami szparagowymi i kalafiorem, DS XVII odc.35

5.0
(62)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gorąca zupa bywa niekiedy zbawienna. Zwłaszcza gdy po powrocie ze szkoły czy pracy czeka na Was miseczka po brzegi wypełniona warzywami i aromatycznym bulionem. Taka zupa jest jest nie tylko wartościowa ale również sycąca. Konieczne sprawdźcie przepis! 

Składniki:

Składniki na wywar:

woda
2 litry
marchewki
2 sztuki
seler
1/4 sztuki
korzeń pietruszki
1 sztuka
kłącza selera naciowego
3 sztuki
kapusta włoska
1/2 sztuki
udko z kurczaka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
olej
2 łyżki
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ziemniaki
3 sztuki
żółta fasolka szparagowa
150 gramów
zielona fasolka szparagowa
150 gramów
kalafior
1/2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat
3-4 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
sos sojowy
2 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat
1/2 łyżeczki

Do podania:

natka pietruszki
1/2 pęczka
koperek świeży
1/2 pęczka
cytryna
1 sztuka

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa na bulionie z kurczaka z fasolkami szparagowymi i kalafiorem, DS XVII odc.35

Zupa na bulionie z kurczaka z fasolkami szparagowymi i kalafiorem, to idealna propozycja jesienno-zimowego obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę przygotować latem, kiedy wszystkie warzywa dostępne są na pobliskich targach. Jeśli przygotowujecie zupę jesienią, to spokojnie możecie wykorzystać warzywa zamrożone latem. W tym przepisie bulion został zrobiony na bazie wcześniej przypieczonego udka z kurczaka i warzyw korzeniowych. Taki zabieg sprawia, że zupa ma wspaniały posmak. Koniecznie wypróbujcie tę metodę :) 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

2. Wodę zagotowujemy w dużym garnku, w którym będziemy gotować zupę.

3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa korzeniowe. Na blasze do pieczenia układamy obrane warzywa: marchew, pietruszkę, bulwę selera, seler naciowy, kapustę. Dodajemy udko kurczaka, cebulę, czosnek. Całość skrapiamy olejem. Solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy kurkumą, a następnie wkładamy do piekarnika na 30 minut.

4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Różyczki kalafiora również kroimy na mniejsze części.

5. Do garnka z gotującą się wodą przekładamy udko kurczaka i upieczone warzywa. Wlewamy także tłuszcz, który wytopił się podczas pieczenia. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wlewamy sos sojowy i mieszamy całość.

6. Dodajemy ziemniaki, fasolkę i kalafiora, ponownie mieszamy i gotujemy zupę,
aż warzywa zrobią się miękkie – ok. 8-10 minut.

7. Drobno siekamy natkę koperku i pietruszki.

Sposób podania:

Zupę posypujemy posiekaną natką, skrapiamy cytryną (z ćwiartki owocu na porcję).

Więcej przepisów z programu Doradca Smaku znajdziecie zakładce Program TV -> Doradca SMAKU.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Xbasia 02.02.2023 20:22
Witam przepisy fajne ale bez przesady do wszystkiego daje sie sloneczik orzechy wiorki kokosowe pestki rozne
Doradca Smaku 03.02.2023 08:23
Po prostu są pewne uniwersalne składniki, jak natka pietruszki czy ziarna dyni lub słonecznika, które pasują do wielu dań. A skoro poprawiają smak i sprawiają, że danie wygląda apetycznie to warto ich używać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak