Zupa na bulionie z kurczaka z fasolkami szparagowymi i kalafiorem, DS XVII odc.35

odc. 35 Doradca Smaku

Zupa na bulionie z kurczaka z fasolkami szparagowymi i kalafiorem, DS XVII odc.35

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Gorąca zupa bywa niekiedy zbawienna. Zwłaszcza gdy po powrocie ze szkoły czy pracy czeka na Was miseczka po brzegi wypełniona warzywami i aromatycznym bulionem. Taka zupa jest jest nie tylko wartościowa ale również sycąca. Konieczne sprawdźcie przepis! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na wywar:

  • woda

    2 litry
  • marchewki

    2 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • kłącza selera naciowego

    3 sztuki
  • kapusta włoska

    1/2 sztuki
  • udko z kurczaka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • żółta fasolka szparagowa

    150 gramów
  • zielona fasolka szparagowa

    150 gramów
  • kalafior

    1/2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1/2 łyżeczki

Do podania:

  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • cytryna

    1 sztuka

Do smaku:

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa na bulionie z kurczaka z fasolkami szparagowymi i kalafiorem, DS XVII odc.35

Zupa na bulionie z kurczaka z fasolkami szparagowymi i kalafiorem, to idealna propozycja jesienno-zimowego obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę przygotować latem, kiedy wszystkie warzywa dostępne są na pobliskich targach. Jeśli przygotowujecie zupę jesienią, to spokojnie możecie wykorzystać warzywa zamrożone latem. W tym przepisie bulion został zrobiony na bazie wcześniej przypieczonego udka z kurczaka i warzyw korzeniowych. Taki zabieg sprawia, że zupa ma wspaniały posmak. Koniecznie wypróbujcie tę metodę :) 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

2. Wodę zagotowujemy w dużym garnku, w którym będziemy gotować zupę.

3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa korzeniowe. Na blasze do pieczenia układamy obrane warzywa: marchew, pietruszkę, bulwę selera, seler naciowy, kapustę. Dodajemy udko kurczaka, cebulę, czosnek. Całość skrapiamy olejem. Solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy kurkumą, a następnie wkładamy do piekarnika na 30 minut.

4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Różyczki kalafiora również kroimy na mniejsze części.

5. Do garnka z gotującą się wodą przekładamy udko kurczaka i upieczone warzywa. Wlewamy także tłuszcz, który wytopił się podczas pieczenia. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wlewamy sos sojowy i mieszamy całość.

6. Dodajemy ziemniaki, fasolkę i kalafiora, ponownie mieszamy i gotujemy zupę,
aż warzywa zrobią się miękkie – ok. 8-10 minut.

7. Drobno siekamy natkę koperku i pietruszki.

Sposób podania:

Zupę posypujemy posiekaną natką, skrapiamy cytryną (z ćwiartki owocu na porcję).

Więcej przepisów z programu Doradca Smaku znajdziecie zakładce Program TV -> Doradca SMAKU.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat