Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z jabłkiem i musztardą francuską, DS XVI, odc. 11

5.0
(153)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli czasem macie ochotę na tradycyjne danie w nowym wydaniu, z pewnością zachwyci Was smakiem ten przepis na zupę kalafiorową z jabłkiem i musztardą! 

Składniki:

Składniki

cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
jabłko kwaśne 1 sztuka
ogórek kiszony 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2 łyżeczki
kalafior 1 sztuka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
wywar warzywny 1,5 litra
śmietanka kremowa 100 ml
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki

Do smaku

sól morska Prymat w młynku
Pieprz w młynku Prymat
woda z ogórków kilka łyżek

do dekoracji

koperek świeży kilka gałązek
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka

Wywar z jarzyn

marchewka 3 sztuki
Łodyga selera naciowego 2 sztuki
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1/2 sztuki
korzeń selera 1/4 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
natka pietruszki 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
liście laurowe 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Porada

Podczas gotowania kalafiora warto dodać jabłko. Dzięki temu nie będzie wydobywał się nieprzyjemny zapach.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z jabłkiem i musztardą francuską, DS XVI, odc. 11

 

Przygotowanie:

1. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

2. Cebulę siekamy drobno, marchewkę oraz jabłko obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Trzemy także ogórka kiszonego. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.

3. Rozgrzewamy garnek i roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i –  zanim się zeszkli – dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy, po chwili wrzucamy przygotowaną wcześniej marchewkę oraz ziemniaki, a także połowę kalafiora. Mieszamy całość i chwilę smażymy.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pozostałą część różyczek kalafiora. Posypujemy je przyprawą curry, a następnie, za pomocą pędzelka, smarujemy oliwą. Pieczemy przez 25 minut.

5. Do garnka z warzywami wlewamy bulion jarzynowy, dodajemy liść laurowy, solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 6 minut.

6. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę, dodajemy starty ogórek kiszony, jabłko oraz musztardę. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Zupę, jeśli chcemy, możemy dodatkowo zakwasić wodą z ogórków.

 

Sposób podania:

Zupę kalafiorową z jabłkiem i musztardą francuską podajemy z pieczonym kalafiorem z curry. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem oraz musztardą.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak