Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z jabłkiem i musztardą francuską, DS XVI, odc. 11

5.0
(153)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Jeśli czasem macie ochotę na tradycyjne danie w nowym wydaniu, z pewnością zachwyci Was smakiem ten przepis na zupę kalafiorową z jabłkiem i musztardą! 

Składniki:

Składniki

cebula
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
jabłko kwaśne
1 sztuka
ogórek kiszony
1 sztuka
ziemniaki
4 sztuki
masło
1 łyżka
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
kalafior
1 sztuka
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
wywar warzywny
1,5 litra
śmietanka kremowa
100 ml
Musztarda francuska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Do smaku

sól morska Prymat w młynku
Pieprz w młynku Prymat
woda z ogórków
kilka łyżek

do dekoracji

koperek świeży
kilka gałązek
Sklep Prymat
Musztarda francuska Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Wywar z jarzyn

marchewka
3 sztuki
Łodyga selera naciowego
2 sztuki
liście kapusty
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
por
1/2 sztuki
korzeń selera
1/4 sztuki
korzeń pietruszki
3 sztuki
natka pietruszki
1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
liście laurowe
4 sztuki
Sklep Prymat
woda zimna
3 litry

Porada

Podczas gotowania kalafiora warto dodać jabłko. Dzięki temu nie będzie wydobywał się nieprzyjemny zapach.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z jabłkiem i musztardą francuską, DS XVI, odc. 11

 

Przygotowanie:

1. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

2. Cebulę siekamy drobno, marchewkę oraz jabłko obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Trzemy także ogórka kiszonego. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.

3. Rozgrzewamy garnek i roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i –  zanim się zeszkli – dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy, po chwili wrzucamy przygotowaną wcześniej marchewkę oraz ziemniaki, a także połowę kalafiora. Mieszamy całość i chwilę smażymy.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pozostałą część różyczek kalafiora. Posypujemy je przyprawą curry, a następnie, za pomocą pędzelka, smarujemy oliwą. Pieczemy przez 25 minut.

5. Do garnka z warzywami wlewamy bulion jarzynowy, dodajemy liść laurowy, solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 6 minut.

6. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę, dodajemy starty ogórek kiszony, jabłko oraz musztardę. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Zupę, jeśli chcemy, możemy dodatkowo zakwasić wodą z ogórków.

 

Sposób podania:

Zupę kalafiorową z jabłkiem i musztardą francuską podajemy z pieczonym kalafiorem z curry. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem oraz musztardą.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak