Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
2 sztuki -
cebula
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
ziemniaki
4 sztuki -
masło
1 łyżka -
wywar warzywny
1 litr -
Pieprz biały mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
Ziele angielskie całe Prymat
2 sztuki -
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista
do smaku -
twaróg tłusty
1 sztuka -
śmietanka 12%
1/2 szklanki -
mięta świeża
kilka liści -
sezam jasny
3 łyżki -
oliwa
1/2 łyżki -
orzeszki ziemne
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Krem z cukinii z twarogiem i miętą, DS XVIII odc. 38
Sprytne gotowanie to takie, kiedy danie jest łatwe do przygotowania oraz pozwala zaoszczędzić pieniądze i czas. Polskie zupy znakomicie wpisują się w ten trend.
Do przygotowania aksamitnej zupy kremu z cukinii wystarczy zaledwie kilka łatwo dostępnych, całorocznych składników: cukinia, ziemniaki, cebula czy listki świeżej mięty. Grillowany w sezamie twaróg dopełni znakomity smak zupy dodając jej nieco kwasowości.
Opis przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka dajemy masło i wlewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy. Doprawiamy pieprzem białym mielonym Prymat.
Obieramy ziemniaki ze skórki. Ziemniaki oraz cukinie kroimy w równe kawałki i dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą Alpejską Prymat. Wlewamy wywar z jarzyn.
Na koniec dodajemy ziele angielskie Prymat i liście laurowe. Gotujemy około 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodajemy śmietankę 12%. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy miętę. Miksujemy zupę na gładki krem.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Twaróg tłusty kroimy na grube plasterki i obtaczamy w sezamie. Następnie smażymy na patelni grillowej.
Gotową zupę krem nalewamy do miski, na wierzchu kładziemy pieczony twaróg w sezamowej panierce. Całość dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi.
Jeśli spodobał Ci się przepis Darii Ładochy na krem z cukinii z miętą i twarogiem sięgnij także po inne pyszne propozycje zup Doradcy Smaku!
Komentarze (0)