Krem z cukinii z twarogiem i miętą, DS XVIII odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Krem z cukinii z twarogiem i miętą, DS XVIII odc. 38

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na pyszną, gęstą i pożywną zupę. Zapraszam na krem z cukinii, ziemniaków i mięty z grillowanym w sezamie twarogiem. Mniam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • wywar warzywny

    1 litr
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista

    do smaku
  • twaróg tłusty

    1 sztuka
  • śmietanka 12%

    1/2 szklanki
  • mięta świeża

    kilka liści
  • sezam jasny

    3 łyżki
  • oliwa

    1/2 łyżki
  • orzeszki ziemne

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z cukinii z twarogiem i miętą, DS XVIII odc. 38

Sprytne gotowanie to takie, kiedy danie jest łatwe do przygotowania oraz pozwala zaoszczędzić pieniądze i czas. Polskie zupy znakomicie wpisują się w ten trend.

Do przygotowania aksamitnej zupy kremu z cukinii wystarczy zaledwie kilka łatwo dostępnych, całorocznych składników: cukinia, ziemniaki, cebula czy listki świeżej mięty. Grillowany w sezamie twaróg dopełni znakomity smak zupy dodając jej nieco kwasowości. 

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka dajemy masło i wlewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy. Doprawiamy pieprzem białym mielonym Prymat.

Obieramy ziemniaki ze skórki. Ziemniaki oraz cukinie kroimy w równe kawałki i dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą Alpejską Prymat. Wlewamy wywar z jarzyn.

Na koniec dodajemy ziele angielskie Prymat i liście laurowe. Gotujemy około 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Do zupy dodajemy śmietankę 12%. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy miętę. Miksujemy zupę na gładki krem.

Rozgrzewamy patelnię grillową. Twaróg tłusty kroimy na grube plasterki i obtaczamy w sezamie. Następnie smażymy na patelni grillowej.

Gotową zupę krem nalewamy do miski, na wierzchu kładziemy pieczony twaróg w sezamowej panierce. Całość dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi.

Jeśli spodobał Ci się przepis Darii Ładochy na krem z cukinii z miętą i twarogiem sięgnij także po inne pyszne propozycje zup Doradcy Smaku!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat