Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z zielonego groszku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
por 0,5 sztuki
seler korzeniowy 1/4 sztuki
ziemniak 1 sztuka
olej 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
groszek konserwowy 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
chleb 2 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z zielonego groszku

Warzywa obieramy i myjemy,siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy rozdrobnioną marchewkę,seler,ziemniaka oraz por. Podsmażamy mieszając ok 3-4 minut. Następnie wlewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy 30-40 minut. W tym czasie na małej patelni rozgrzewamy 2 krople oleju i wsypujemy szczyptę czosnku granulowanego oraz chleb pokrojony w kosteczkę. Mieszając rumienimy na złoty kolor. Gdy warzywa zmiękną dodajemy odsączony groszek i czekamy aż całość się zagotuje, następnie miksujemy wszystko blenderem i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z chrupiącymi grzankami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 27.05.2013 16:16
krem z groszku lepiej wygląda jak nie dodaje się zmiksowanej marchwi a groszek świeży albo mrożony - z marchewką i groszkiem z puszki zupa wyjdzie bura

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak