Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pomarańczy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 3-4 szt
cebula 1 szt
imbir starty 1 łyżeczka
pomarańcza 1 szt
masło 100 gram
woda 1 litra
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 18 proc 4 łyżki
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pomarańczy

Kroki postępowania

1
Marchewkę obieramy i myjemy następnie kroimy na około centymetrowe kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie piórka.
W garnku topimy masło i wrzucamy pokrojoną cebulkę oraz starty imbir. Smażymy aż cebulka będzie zeszklona (nie złota).
Krok 1 - Zupa krem z pomarańczy foto
2
Następnie dodajemy marchewkę i startą skórkę z pomarańczy oraz sok. Dusimy około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Zupa krem z pomarańczy foto
3
W tym czasie szykujemy bulion z kostki rosołowej i całość zalewamy. Gotujemy około 15 minut (tak aby marchewka była miękka) i całość dokładnie blenderujemy.
Po zmiksowaniu doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Krok 3 - Zupa krem z pomarańczy foto
4
Podajemy na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym oraz śmietaną.
Smacznego!
Krok 4 - Zupa krem z pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 27.06.2013 10:35
pyszna taka zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak