Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej dyni na bogato
Pora i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na patelni.
Upieczoną dynie i ziemniaki przekładamy do garnka, dodajemy podsmażonego pora i cebulę i wszystko zalewamy wywarem z wędzonego boczku, gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy pozostałe przyprawy (cząber, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, świeży i suszony tymianek).
Przygotowujemy grzanki. Kilka kromek pieczywa pszennego kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i opiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni aż się zarumienią.
Wędzony boczek w plasterkach również opiekamy aż się zarumieni i będzie chrupiący w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Zupę krem serwujemy z grzankami i plasterkami boczku.