Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonej dyni na bogato

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia Hokkaido 2 szt
ziemniaki 6 szt
ząbki czosnku 5 szt
por (biała część) 3 szt
cebula 2 szt
włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 szt
boczek wędzony 300 g
boczek wędzony 6 plasterków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
tymianek posiekany 3 łyżki
sól
pieprz
cząber 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
oliwa
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
pieczywo pszenne 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej dyni na bogato

Gotujemy ok. 2 litrów wywaru z wędzonego boczku w kawałku, włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dynię myjemy, obieramy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w plasterki/ćwiartki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w księżyce. Dynię i ziemniaki nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, dodajemy 3 ząbki czosnku w łupinkach, kilka gałązek świeżego tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 50 minut.

Pora i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na patelni.
Upieczoną dynie i ziemniaki przekładamy do garnka, dodajemy podsmażonego pora i cebulę i wszystko zalewamy wywarem z wędzonego boczku, gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy pozostałe przyprawy (cząber, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, świeży i suszony tymianek).

Przygotowujemy grzanki. Kilka kromek pieczywa pszennego kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i opiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni aż się zarumienią.

Wędzony boczek w plasterkach również opiekamy aż się zarumieni i będzie chrupiący w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Zupę krem serwujemy z grzankami i plasterkami boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 27.04.2016 11:56
super obiad!
Zdzisław 05.12.2014 20:21
dobre danie obiadowe
Wafelek2601 05.12.2014 13:08
Rewelacyjna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak