Zupa krem z pieczonej dyni na bogato

Zupa krem z pieczonej dyni na bogato

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia Hokkaido

    2 szt
  • ziemniaki

    6 szt
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • por (biała część)

    3 szt
  • cebula

    2 szt
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • boczek wędzony

    300 g
  • boczek wędzony

    6 plasterków
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • tymianek posiekany

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • cząber

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

  • zioła prowansalskie

    1 łyżka
  • pieczywo pszenne

    4 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy ok. 2 litrów wywaru z wędzonego boczku w kawałku, włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dynię myjemy, obieramy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w plasterki/ćwiartki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w księżyce. Dynię i ziemniaki nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, dodajemy 3 ząbki czosnku w łupinkach, kilka gałązek świeżego tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 50 minut.

Pora i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na patelni.
Upieczoną dynie i ziemniaki przekładamy do garnka, dodajemy podsmażonego pora i cebulę i wszystko zalewamy wywarem z wędzonego boczku, gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy pozostałe przyprawy (cząber, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, świeży i suszony tymianek).

Przygotowujemy grzanki. Kilka kromek pieczywa pszennego kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i opiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni aż się zarumienią.

Wędzony boczek w plasterkach również opiekamy aż się zarumieni i będzie chrupiący w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Zupę krem serwujemy z grzankami i plasterkami boczku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

VioletoweKucharzenie

27.04.2016 11:56
super obiad!

Zdzisław

05.12.2014 20:21
dobre danie obiadowe

Wafelek2601

05.12.2014 13:08
Rewelacyjna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat