Zupa-krem z kukurydzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza konserwowa

    2 puszki
  • cebula biała

    duża
  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    2-3 duże
  • koperek

    pęczek
  • szczypiorek

    do smaku
  • wywar z kurczaka

    1,5-2 litry
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • serek topiony

    200 g
  • pieczywo

    na grzanki
  • masło

    2-3 łyżki
  • olej

  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • natka kolendry

    suszona
  • Kurkuma mielona Prymat

  • mięta suszona

    duża szczypra torebka
  • kolendra mielona

  • Papryka słodka mielona Prymat

    wędzona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa-krem z kukurydzy foto
Cebulę dowolnie posiekać, posypać solą i pieprzem - usmażyć na rumiano.
Krok 2 - Zupa-krem z kukurydzy foto
Wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywnej - dodać do zimnego wywaru z kurczaka. Podgrzać na dużym ogniu do zawrzenia, zmniejszyć płomień i gotować kilka minut.
Krok 3 - Zupa-krem z kukurydzy foto
Wsypać przyprawy i dodać kukurydzę razem z zalewą. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Zupa-krem z kukurydzy foto
Do zupy dodać większość posiekanego koperku.
Krok 5 - Zupa-krem z kukurydzy foto
Krótko zagotować - dodać pokrojone w plasterki serki topione oraz posiekany szczypiorek, wyłączyć gaz i pozostawić zupę na 10 minut, aby serek topiony dobrze zmiękł.
Krok 6 - Zupa-krem z kukurydzy foto
Wlać śmietanę kremówkę i zupę dokładnie zmiksować.
Krok 7 - Zupa-krem z kukurydzy foto
Doprawić do smaku i dodać resztę siekanego koperku.
Krok 8 - Zupa-krem z kukurydzy foto
W międzyczasie usmażyć grzanki na mieszaninie masła i oleju - gorącymi posypać zupę, dodatkowo całość posypać koperkiem.
Habibi
Zupa powinna być dość pikantna, jak przystało na kuchnię meksykańską :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 09.03.2016 17:08
Jest idealnym rozwiązaniem na zimowy obiadek :)
ilka01 12.12.2015 00:32
pyszna zupka
Megg 11.12.2015 22:23
lubie takie kremowe zupki
MAR3STA 11.12.2015 21:29
bardzo apetyczna zupka
Anna169Hosz 11.12.2015 19:53
Pyszna zupka.
Babeczka35 11.12.2015 18:38
Super zupka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat