Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kukurydzy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kukurydza w puszce 280 gram
marchew 1/2 sztuki
mleko 2% 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
bulion 700 ml
masło 2 łyżeczki
olej
sól
pieprz
por (biała część) 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kukurydzy

Kroki postępowania

1
Cebule, pora i czosnek pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w dość równe, mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać łyżkę masła z dodatkiem oleju, następnie dodać pora, cebulę i czosnek, smażyć aż się zeszklą.
Krok 1 - Zupa krem z kukurydzy foto
2
Następnie dodać ziemniaki, chwilę przesmażać.
Krok 2 - Zupa krem z kukurydzy foto
3
Do składników dorzucić marchew.
Krok 3 - Zupa krem z kukurydzy foto
4
Odsączyć kukurydzę z zalewy i dodać ją do garnka.
Krok 4 - Zupa krem z kukurydzy foto
5
Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele, kurkumę, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Krok 5 - Zupa krem z kukurydzy foto
6
Całość zmiksować, ja dodatkowo przetarłam przez sito, gdyż nie jest możliwe całkowite rozdrobnienie łupinek kukurydzy. Na koniec dodać mleko, gdy zupa jest zbyt gęsta i doprawić solą i pieprzem.
Krok 6 - Zupa krem z kukurydzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 22.04.2014 17:20
super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak