Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zupa

  • kalarepka młoda

    2 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • serek mascarpone

    125 g
  • bulion

    1 litr
  • olej do smażenia

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • kumin

    1/2 łyżeczka

Pesto

  • natka pietruszki

    1/2 szkl
  • mięta

    1/2 szkl
  • oliwa

    1/2 szkl
  • sól

    do smaku
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku.

Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy.

W miedzy czasie w blenderze miksujemy składniki pesto.

Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy.


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.03.2016 09:39
Apetyczna, takiej jeszcze nie gotowałam.
msmariusz 20.02.2016 19:24
wygląda cudnie
staropolanka5 20.11.2015 14:04
przepyszne
foczka-ks 20.10.2015 20:26
zupka apetyczna
dollce 18.06.2015 20:21
super przepis, na pewno wypróbuję ;)
Ola1young 18.06.2015 20:19
fajna zupa ,apetyczna :)
Adamorek 18.06.2015 18:06
uwielbiam warzywne kremy
cukiereczek 18.06.2015 17:20
kremowa,apetyczna
kloruś 18.06.2015 11:50
wygląda bardzo apetycznie!
Futka 18.06.2015 11:15
Świetna propozycja na smaczną zupkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat