Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem pokrzywowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Liście pokrzywy 1/2 kg
oliwa 1/4 szklanki
masło 3 dkg
ser żółty 5 dkg
ziemniaki 2 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem pokrzywowa

Młode świeże liście pokrzywy dokładnie opłukać i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Opłukac pęczek bazylii i gałązkę tymianku. Cebulę pokroić i udusić na oliwie, dodac pokrojoną pokrzywę, wymieszać i dusić około 10 minut. Następnie dolać 1 litr wody lub bulionu warzywnego, ziemniaki, zioła, gożdzik i sól do smaku. Gotować około pół godziny. Po ugotowaniu zmiksować, dodac masło i ponownie zagotować. Podawać z grzankami i startym zółtym serem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 08.11.2013 12:33
zaintrygowała mnie ta zupka :-)
matesko 25.02.2013 10:58
wiem, że pokrzywa jest zdrowa, ale nie popularna
okrysia 24.02.2013 12:16
Smaczne to!
Stenka 24.02.2013 07:53
Najlepsze są listki z pokrzywy kwietniowej lub majowej
adelajda 23.02.2013 15:09
Moja teściowa gotowała taką zupę !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak