Zupa krem czosnkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 główki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion

    1,5 l
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    szczypta
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    szczypta
  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i przeciskamy.
Do garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy do lekkiego zarumienienia i dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę mieszamy i zalewamy bulionem.
Dodajemy przyprawy sól, pieprz i gałkę muszkatułową.
Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Następnie wszystko blendujemy.
Na koniec dodajemy śmietankę i grzanki.
Można posypać żółtym serem ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 22.11.2016 12:30
uwielbiam taka zupę:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat