Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kapuściano-fasolowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1 szklanka
woda 2,5 l
kości schabowe 70 dkg
ziele angielskie 6 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
por 10 dkg
seler korzeniowy 50 g
ziemniaki 40 dkg
kapusta pekińska 1/4 dużej główki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kapuściano-fasolowa

Kroki postępowania

1
Fasolę przesypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, odłożyć na noc do namoczenia.
Krok 1 - Zupa kapuściano-fasolowa foto
2
Na drugi dzień do fasoli włożyć umyte kości od schabu, wlać resztę wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zebrać szumowiny. Gotować 50-60 minut.
Krok 2 - Zupa kapuściano-fasolowa foto
3
Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa dodać do wywaru, gotować ok. 10 minut.
Krok 3 - Zupa kapuściano-fasolowa foto
4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować.
Krok 4 - Zupa kapuściano-fasolowa foto
5
Ziemniaki i kapustę dodać do zupy.
Krok 5 - Zupa kapuściano-fasolowa foto
6
Dodać też koncentrat pomidorowy, majeranek, trochę soli i pieprzu. Wymieszać, gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 6 - Zupa kapuściano-fasolowa foto
7
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 7 - Zupa kapuściano-fasolowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak