Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa 1
kapusta biała 1/4 główki
cebula czerwona 1/2
miąższ z dyni 180 gram
ziemniaki 2 duże
marchew młoda 150 gram
kalarepka młoda 2 sztuki
seler 1 liść
por 1 liść
natka pietruszki 3 gałązki
sól
przyprawa uniwersalna Kucharek
kostka rosołowa 1
mleko 1/2 szklanki
mąka 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)

Kroki postępowania

1
Porcje rosołową płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy sól do smaku i gotujemy.
Krok 1 - Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni) foto
2
Kapustę kroimy nożem na drobno. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Krok 2 - Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni) foto
3
Ziemniaki obieramy, płuczemy i razem z miąższem dyni kroimy w kostkę.
Krok 3 - Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni) foto
4
Kalarepy obieramy i kroimy w małe paski. Zieleninę płuczemy.
Krok 4 - Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni) foto
5
Młode marchewki dokładnie myjemy i wrzucamy (w całości) jako pierwsze do gotującego się wywaru. Gotujemy ok. 5 minut.
Krok 5 - Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni) foto
6
Następnie do wywaru wrzucamy pozostałe warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i przyprawy do smaku.
Krok 6 - Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni) foto
7
Na koniec do zupy wlewamy mleko wymieszane z mąką. Gotujemy przez chwilę. Zupę rozlewamy na talerze. Można udekorować natką pietruszki.
Krok 7 - Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 11.09.2016 11:31
smaczna lekka zupka
Franciszek 11.09.2016 00:29
dobra zupa
MAR3STA 10.09.2016 21:23
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak