Doradca Smaku VIII: Zupa ziemniaczana z krewetkami, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Zupa ziemniaczana z krewetkami, odc. 24

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    12
  • por

    1
  • cebula biała

    1
  • ziemniaki

    3 duże
  • śmietana 30%

    100 ml
  • masło

    50 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • bulion warzywny

    1 l
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Zupa ziemniaczana z krewetkami, odc. 24

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zupa ziemniaczana z krewetkami, odc. 24 foto
Obrane ziemniaki, cebulę i pora kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i przekładamy pokrojone warzywa. Dodajemy ziele angielskie całe, dolewamy bulion warzywny i gotujemy przez 10 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zupa ziemniaczana z krewetkami, odc. 24 foto
Oczyszczone krewetki przekrajamy delikatnie na pół (nie do końca) smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Doprawiamy solą i chili. Smażymy po minucie z każdej strony. Następnie dolewamy wino.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zupa ziemniaczana z krewetkami, odc. 24 foto
Zupę doprawiamy lubczykiem i solą. Dolewamy śmietanę. Gotujemy jeszcze 2–3 minuty. Gotową zupę podajemy z krewetkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 22.05.2018 10:10
Bardzo lubię zupę ziemniaczaną, ale z krewetkami jeszcze nie robiłam.Na pewno smakuje wybornie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat