Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 3 szt
por 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 szt
seler 1 szt
pietruszka 1 szt
grzyby suszone 3 szt
ziemniaki 0,5 kg
rosół z kury Kucharek 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa

Warzywa obrać, umyć i zatrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę i razem z warzywami wrzucić do garnka. zalać 3/4 dużego garnka wodą. Wrzucić 3 rosołki, pietruszkę, czosnek,pieprz. gotować do miękkości ziemniaków aż powstanie wywar warzywny, a woda odparuje do ok. połowy garnka. Dodać 3 duże łyżki śmietany, doprawić jeśli trzeba do smaku Zagotować i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CAROLL1989 13.09.2014 08:33
Raczej zależało mi tu na smaku kostki. Raz próbowałam po prostu posolić rosół i nie smakował mi wcale, może dlatego że soliłam prawie przed końcem gotowania. Od tamtej pory używam do zup tylko kostek rosołowych
BernadettaP 12.09.2014 20:09
A jaki jest sens tak długiego gotowania warzyw ? Zdecydowanie lepiej dać mniej wody i warzywa gotować krótko, Polecam też zastąpić wywar z kostki, prawdziwym wywarem z kurczaka lub warzywnym, a jarzynki pokroić w drobną kostkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak