Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa z kalarepą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Moja dzisiejsza propozycja kulinarna, to opcja w której połączyłem wiele kolorowych warzyw z boczkiem, wytopionym z niego tłuszczem, który stał się bazą do zasmażki i łopatką wieprzową.

Składniki:

Składniki:

pasta paprykowa 195 gramów
marchew 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
bulion warzywny 1.5 litra
boczek wędzony 300 gramów
pieczarki 250 gramów
łopatka wieprzowa 500 gramów
fasola czerwona z puszki 110 gramów
fasola biała z puszki 60 gramów
kalarepka młoda 2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa z kalarepą

Przepis na sycącą zupę z łopatki wieprzowej, z wytopionym boczkiem, pieczarkami oraz warzywami: białą i czerwoną fasolą, marchewką oraz kalarepą. Wyjątkowego smaku dodaje potrawie Pindżur, aromatyczna pasta paprykowa rodem z Macedonii. 

Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy na rozgrzany smalec, smażymy na rumiano. Najlepiej to zrobić partiami, wtedy mamy pewność, że będzie smażone, a nie podduszone.

Usmażone mięso przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy pokrojony w kostkę lub słupki, boczek. Również przekładamy do miski.

Pokrojone marchewki oraz kalarepę (najlepiej w kostkę), pieczarki (mniejsze w całości, większe kroimy tak, jak lubimy), zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso i boczek. Gotujemy przez około kwadrans, zmniejszamy płomień i wrzucamy fasolę, pokrojoną paprykę, dodajemy pastę paprykową pindżur. Po 10 minutach przygotowujemy zasmażkę z tłuszczu, który został nam ze smażenia.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, chwilę (dosłowne kilka sekund) później wsypujemy mąkę i smażymy (cały czas mieszając). Dolewamy chochlę, albo dwie, dokładnie wyrabiamy i dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając.

Do zupy dodajemy ostrą paprykę, a do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz jak zrobić macedońską pastę paprykową Pindżur >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak