Przepis i sposób przygotowania na: Pindżur
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pomidory z puszki i chwilę razem dusimy.
KROK 2. Papryki pozbawiamy pestek, bakłażan przekrawamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.
KROK 3. Po tym czasie miąższ z bakłażana oraz pokrojone i pozbawione skóry papryki dodajemy do pomidorów oraz cebuli i dusimy wszystko do uzyskania gładkiego sosu. W czasie duszenia dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Pod koniec zakwaszamy całość odrobiną octu jabłkowego, doprawiamy cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bardzo lubię, gdy w sosie wyczuwalne są kawałki warzyw, ale jeśli preferujemy gładkie sosy, możemy także zmiksować pindżur za pomocą blendera. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i przechowujemy je w lodówce. Możemy go również zawekować. Pindżur będzie idealnym dodatkiem do mięs, kanapek, gulaszu oraz wielu innych potraw.
Życzę smacznego! :)