Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pindżur

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 5 szt.
bakłażan 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
pomidory bez skóry 1 puszka
czosnek 2 ząbki
olej słonecznikowy
natka pietruszki
ocet jabłkowy
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pindżur

Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pasta warzywna pochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest pieczona papryka. Pasta ta jest podstawą wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, a także świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, kanapek, warzyw, gulaszów i dań z grilla.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pomidory z puszki i chwilę razem dusimy.

KROK 2. Papryki pozbawiamy pestek, bakłażan przekrawamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.

KROK 3. Po tym czasie miąższ z bakłażana oraz pokrojone i pozbawione skóry papryki dodajemy do pomidorów oraz cebuli i dusimy wszystko do uzyskania gładkiego sosu. W czasie duszenia dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Pod koniec zakwaszamy całość odrobiną octu jabłkowego, doprawiamy cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Bardzo lubię, gdy w sosie wyczuwalne są kawałki warzyw, ale jeśli preferujemy gładkie sosy, możemy także zmiksować pindżur za pomocą blendera. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i przechowujemy je w lodówce. Możemy go również zawekować. Pindżur będzie idealnym dodatkiem do mięs, kanapek, gulaszu oraz wielu innych potraw.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.02.2016 22:16
ciekawy przepis
Kolorowa 03.02.2016 19:47
Uwielbiam takie pasty.
gerard.sz 03.02.2016 18:48
No i to jest bardzo ciekawe :)
SzczyptaChili 03.02.2016 10:53
Mnie także nazwa zaciekawiła , musi być bardzo dobry w smaku
mysza75 03.02.2016 09:52
z bakłażanem pycha
Wafelek2601 03.02.2016 09:39
Super wygląda
bertpvd 03.02.2016 09:36
ciekawy przepis - nigdy nie jadłem czegoś takiego :)
olkaaa 03.02.2016 07:30
muszę zrobić
norweska20 02.02.2016 23:11
apetyczny przepis
noninka77 02.02.2016 22:48
Podoba mi się ten przepis :)
Kulinarna Ja 02.02.2016 22:23
Lubię takie smaki
anka1988 02.02.2016 22:09
nazwa mnie zaciekawiła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak